Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ένας ακόμη υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, μία αλλοδαπή δικηγόρος, «μεσάζοντες» και δεκάδες αλλοδαποί
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης δύο προϊστάμενοι διευθύνσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που περιλαμβάνονται σε δικογραφία των “αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ. η οποία συνδέεται με καταγγελίες για “γρηγορόσημα” που δίνονταν προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες έκδοσης αδειών διαμονής σε μετανάστες ή αποφάσεων κτήσης ιθαγένειας.
Τους επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ.
Στην ίδια δικογραφία βρίσκεται ένας ακόμη υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, μία αλλοδαπή δικηγόρος, διάφοροι «μεσάζοντες», όπως επίσης δεκάδες ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί.
Ανάλογα με την περίπτωση, τους αποδίδονται κατηγορίες για δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλων, παράβαση καθήκοντος κ.ά.
Είχε προηγηθεί έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος που ξεκίνησε το 2019 και κατά την οποία έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκόμενων προσώπων, από τις οποίες προέκυψαν συνομιλίες που κρίθηκαν ύποπτες. Αυτές αφορούσαν συζητήσεις, με “συνωμοτικό λόγο”, για θέματα αλλοδαπών, ενώ φαίνεται να γίνεται και ανταλλαγή εγγράφων μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.
Σύμφωνα με τον δικαστικό φάκελο, η “ταρίφα” διαμορφωνόταν από 300 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με το είδος της «εξυπηρέτησης».
Οι κατηγορούμενοι προϊστάμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση ενώ φαίνεται να απολογήθηκαν πως το περιεχόμενο των συνομιλιών «παρεξηγήθηκε».
Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Όσοι εκ των κατηγορουμένων απολογήθηκαν για πράξεις κακουργηματικού βαθμού αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι υπόλοιποι που διώκονται για πλημμελήματα χωρίς όρους.
ΑΠΕ -ΜΠΕ