Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σε υπηρεσιακή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη σύσκεψη, που προέδρευσε ο κ. Τζιτζικώστας συμμετείχαν οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των επτά Δήμων, που έχουν εκτάσεις στο παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης στο Θερμαϊκό Κόλπο, Αντιπεριφερειάρχες, υπηρεσιακά στελέχη και η μελετητική ομάδα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και είναι το μεγαλύτερο στοίχημα όλων μας για την επόμενη δεκαετία. Η πρώτη φάση της μελέτης γι’ αυτή την οραματική παρέμβαση όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, ολοκληρώθηκε και την παρουσιάζουμε σήμερα, με στόχο να επαναβεβαιώσουμε όλοι τη βούλησή μας για την υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου ενοποίησης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ. από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Είναι το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το κοινό μας στοίχημα με τους επτά Δήμους και επιβάλλεται τη δέσμευσή μας να τη συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, χωρίς καθυστερήσεις».
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους Δήμους και θα αρχίσει η δεύτερη και τελευταία φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, ώστε να υποβληθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία και για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
«Οφείλουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδίου. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις, απόψεις, επισημάνσεις και διορθώσεις από όλους, ώστε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση χωρίς καθυστερήσεις, για να μετουσιώσουμε μια σπουδαία ιδέα σε πράξη. Μόνο με τη στήριξη όλων μας θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο. Κεντρικός στόχος μας είναι εντός του 2020 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος να προλάβουμε να αρχίσουμε τις παρεμβάσεις ενοποίησης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπονται ανά παραλιακό Δήμο, εντός της θητείας μας. Είναι, πέρα από συμβολική παρέμβαση, το μεγαλύτερο εμβληματικό και αναπτυξιακό έργο που σχεδιάστηκε και θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι το πιο σημαντικό έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε στη θητεία μας. Θα φέρει τη σφραγίδα όλων μας και γι’ αυτό πρέπει να αφοσιωθούμε σ’ αυτό το στόχο. Η μελέτη που παρουσιάζουμε είναι μια πρώτη καλή βάση συζήτησης. Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, που ανήκει σε όλους κι εμείς ενωμένοι θα καταφέρουμε να το ενοποιήσουμε και να το αναδείξουμε, αξιοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη που έχει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, εξήγησε ότι «κοινός στόχος όλων είναι να αποτελέσει το παραλιακό μέτωπο το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Πρέπει ενωμένοι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία, επειδή πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα τα καταφέραμε καλά και επειδή όλοι αντιλαμβάνονται το σπουδαίο διακύβευμα θα προχωρήσουμε τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα».
Στη συνέχεια της σύσκεψης, ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάκης Δούμας, παρουσίασε τα κύρια στοιχεία της πρώτης φάσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, τους στόχους, τις προτάσεις των μελετητών ανά ενότητα και τις θετικές επιπτώσεις του στην αναπτυξιακή διαδικασία της Θεσσαλονίκης. «Ήταν μια δύσκολη μελέτη, λόγω του μεγέθους της και του αριθμού των εμπλεκομένων φορέων, όμως διασφαλίζει την ισόρροπα κατανεμημένη ανάπτυξη και προσδιορίζει το νέο brand name της Θεσσαλονίκης, επανασυνδέοντας οριστικά την πόλη με τη θάλασσα», υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και αναφέρθηκε στις μεγάλες πληγές ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη, που θα κλείσουν με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων. «Οφείλουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία, διότι χωρίς σχέδιο δεν έχουμε τίποτα και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό στο πιο προνομιακό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, την παραλία της», δήλωσε.
Ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά να αποκτήσουμε για το παραλιακό μέτωπο ένα ενιαίο συνολικό σχεδιασμό, ως αποτέλεσμα συμφωνίας όλων των τοπικών φορέων. Η ασυμφωνία των προηγούμενων ετών μεταξύ των τοπικών φορέων κατατρέχει τη Θεσσαλονίκη».
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής σημείωσε ότι «το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι ένα εργαλείο αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, η κατάσταση της οποίας έφτασε σε ‘προσβλητικά’ επίπεδα και δεν τιμά κανέναν μας. Είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πετύχουμε όλοι μαζί».
Ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης επισήμανε ότι «αυτή η προσπάθεια αποτελεί ένα πεδίο συνεννόησης, για να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες βλάβες και ζημιές, οι οποίες άλλαξαν διαχρονικά τη φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου και να του δώσουν την αναπτυξιακή διάσταση, που θα έπρεπε να έχει».
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης τόνισε ότι «σπανίζουν πρωτοβουλίες όπως αυτή, που έχει δυο σημαντικά χαρακτηριστικά: τη συνεργασία και το σοβαρό σχεδιασμό. Υπάρχει η βούληση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η εγγύηση όλων των νέων διοικήσεων των Δήμων ότι θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Πρώτο μας μέλημα είναι να ξαναζωντανέψουμε υποδομές και σημεία του παραλιακού μετώπου που είναι σε αχρησία. Να δώσουμε ζωή στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις και υποδομές και να φροντίσουμε οι παρεμβάσεις μας να είναι βιώσιμες».
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που υλοποιείται από την Περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους Δήμους, επιτυγχάνεται κάτι που δεν έχει επιτευχθεί επί δεκαετίες στο πολεοδομικό συγκρότημα. «Αρχίσαμε μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να υλοποιούμε τις παρεμβάσεις για την αναγέννηση του δυτικού παράκτιου μετώπου. Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θεσμοθετούμε πια το αυτονόητο. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από τη συνεργασία και τη συμφωνία όλων μας. Και οι Δήμοι με την Περιφέρεια πλέον συνεργάζονται στενά και βρίσκουν κοινό τόπο συνεννόησης», τόνισε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας δήλωσε ότι «για πρώτη φορά βλέπουμε το μεγάλο και το συνολικό και δεν λειτουργούμε αποσπασματικά. Η συγκυρία είναι ιστορική και αυτό το στοίχημα δεν θα το χάσουμε. Το ‘διαμάντι’ που λέγεται παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης είναι ένας θησαυρός αναξιοποίητος. Σήμερα κάνουμε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να αποκτήσει αυτή η μεγάλη περιοχή χρήσεις γης και ένα ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης. Είναι ένα οραματικό σχέδιο».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας Πυλαίας – Χορτιάτη Πάρης Τσογκαρλίδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ιστορική». «Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο συνιστά μια οραματική παρέμβαση για τη δημιουργία της ‘Ριβιέρας της Θεσσαλονίκης’. Είναι ευτυχές γεγονός ότι επισπεύδουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένα υπερτοπικό έργο, που θα χαρακτηρίσει την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Επιστημονικός Συνεργάτης Τεχνικών Θεμάτων και Υποδομών, Δημήτρης Μήτρου είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια και ήδη ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει δώσει οδηγίες για να μην υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, γι’ αυτό και ο Δήμος συνεργάζεται στενά με τους μελετητές».
Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πρόσωπο του Προϊσταμένου του Τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Σάββα Λαδόπουλου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τα υπηρεσιακά στελέχη των επτά Δήμων, τους μελετητές και τον ανάδοχο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί