Σύμφωνα με άρθρο του protothema.gr η ΑΑΔΕ προτίθεται να «ανταμείβει» ακόμα και με χρήματα όσους δίνουν πληροφορίες για υποθέσεις λαθρεμπορίας!
Το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να επιβραβεύσει όσους βοηθούν τις διωκτικές αρχές στον αγώνα πάταξη για της λαθρεμπορίας που στοιχίζει 1 δισ. ευρώ, ετησίως, στα κρατικά ταμεία.
Με πολυσέλιδη, αναλυτική εγκύκλιο του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ενεργοποιεί όλες τις νέες διατάξεις για την περιστολή του λαθρεμπορίου που συμπεριλήφθηκαν σε πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα την επιβράβευση των καταγγελιών.
Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, οι οποίες θα εκδοθούν ύστερα από εισηγήσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, θα καθοριστούν:
- Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών σε όσους παρέχουν πληροφορίες και συμβάλλουν στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή λαθρεμπορικών πράξεων ή στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων.
- Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, για την επίτευξη εξαιρετικών επιδόσεων, πέραν των συνήθων καθηκόντων τους, που θα έχουν συμβάλει στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορικών πράξεων ή στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων.
- Το ύψος και το είδος των αμοιβών που θα δίδονται ως αντάλλαγμα στα παραπάνω πρόσωπα, οι οποίες μπορεί να είναι υλικές, χρηματικές ή άλλες. Οι χρηματικές αμοιβές που θα καταβάλλονται είναι κατ’ αποκοπή ποσά ή και ποσοστιαίες, έως 20% επί των εισπραχθέντων πολλαπλών τελών ή του εκπλειστηριάσματος των κατασχεθέντων λαθραίων ειδών.
Σύμφωνα με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι σπείρες των λαθρεμπόρων δεν αρκούνται, πλέον, στη διακίνηση προϊόντων, αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να στήνουν βιοτεχνίες με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για την παρασκευή «μαϊμού» καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
Σε έκθεση της KPMG προκύπτει ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2019 βρίσκεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων. Ωστόσο, η χώρα για ακόμα μία χρονιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 610 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 690 εκατ. ευρώ το 2018).
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα).
Την πεντάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων τσιγάρων μετά την Ελλάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%).
Πηγή: protothema.gr