«Η Ελληνική Γλώσσα είναι μία «άυλη πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά» και έχουμε υποχρέωση να την διατηρήσουμε» όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Διασποράς , βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης , μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στον Ρ/Σ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ της ΕΡΤ, στην εκπομπή « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ» με τον Θανάση Χούπη.
Συμπλήρωσε επίσης: «από την έδρα των ανθρωπιστικών σπουδών στο Σαλέρνο, όπου ήμουνα σήμερα , έγινε πρόταση για τις δύο γλώσσες, Λατινικά και Ελληνικά, να ζητήσουμε να τις καθιερώσουμε ως μία άυλη πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά »
Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νάπολη της Ιταλίας προσκεκλημένος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στη Νάπολη της Ιταλίας, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η ιδέα για την καθιέρωση του εορτασμού της « Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» ξεκίνησε από την Ομοσπονδία Ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων στην Ιταλία επί προεδρίας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου, ο οποίος συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να είναι η ψυχή των εκδηλώσεων και πως υπάρχουν πάρα πολλοί φιλέλληνες Ιταλοί , ένας εκ των οποίων είναι ο γνωστός Ιταλός Δήμαρχος Μάρκο Γκάλντι, ο οποίος είναι Πρόεδρος σε Φιλελληνική Εταιρεία της Ιταλίας, έχει επισκεφθεί και τη Χώρα μας πολλές φορές και προσέφερε πολλά κατά την περίοδο της κρίσης.
Αναφορικά με τις εντυπώσεις από τις εκδηλώσεις και τα σημεία εκείνα που αξίζει να υπογραμμισθούν είπε:
« Εντυπωσιάστηκα από τις εκδηλώσεις. Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς, διότι συμμετέχουν πάρα πολλοί μαθητές , πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί από δεκάδες σχολεία. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα ,κάτι που διαπίστωσα και σήμερα εδώ που βρισκόμαστε στο πανεπιστήμιο του Σαλέρνο. Ξέρετε ότι στην Ιταλία υπάρχουν Κλασσικά Λύκεια όπου οι μαθητές διδάσκονται τον κλασσικό πολιτισμό, τα Αρχαία Ελληνικά και παρακολουθούν και μία ώρα Νεοελληνική Γλώσσα, κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται, διότι καταργήθηκαν τα Κλασσικά Λύκεια. » για να προσθέσει ,
« Συμμετείχαν και τέσσερα Ελληνικά Σχολεία, όπως και το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και είναι πολύ διδακτικό αυτό , με την έννοια ότι βλέπουν να μιλούν για την ελληνική γλώσσα και να την μαθαίνουν μαθητές της Ιταλίας. Επιπλέον είναι και μία προτροπή για τα ίδια τα παιδιά και για τους καθηγητές τους, για να γυρίσουμε λίγο πίσω στην κλασσική παιδεία την οποία έχουμε εγκαταλείψει»
« Ένιωσα βαρύ το χρέος μετά από την επίσκεψη εδώ, και για εμένα, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα, για τους δασκάλους και τους γονείς. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν , έτσι ώστε να διατηρήσουμε την Ελληνική Γλώσσα και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως μας την παραδώσανε οι πρόγονοί μας και όπως διατηρήθηκε σε πολύ δύσκολες εποχές , στην Τουρκοκρατία, στην κατοχή… Θα είναι ντροπή για εμάς και τον Ελληνισμό αυτή η γλώσσα που έχει συνεχή και ζωντανή παρουσία 30.000 χρόνων, να χαθεί στις μέρες μας» κατέληξε.