ΕργασίαΠεριφέρειες

Χάθηκαν 103.000 θέσεις εργασίας σε 11 χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία

Μελέτη της ΓΣΕΕ για τις επιπτώσεις των κρίσεων στην περιοχή την περίοδο 2009-2020

Η πανδημική κρίση που χτύπησε και τη χώρα μας, τον Μάρτιο του 2020 βρήκε την Κεντρική Μακεδονία σε επισφαλή θέση, με αποτέλεσμα, και παρά τη σχετική ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών και της απασχόλησης το διάστημα από το 2017 και μετά, η περιφέρεια να βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας. Η ΓΣΕΕ παρουσίασε χθες από τη Θεσσαλονίκη το α΄ μέρος της μελέτης με τίτλο «Εργαζόμενοι και Εργασία στην Κεντρική Μακεδονία: Ανθεκτικότητα, Επισφάλεια και Επαγγέλματα στη μετα-πανδημική εποχή», που μεταξύ άλλων δείχνει ότι η ανεργία αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, όπως διαχρονικά αναιμική παραμένει και η επενδυτική δραστηριότητα, με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό επιχειρήσεων, συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η περιφέρεια δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008/09. Μάλιστα, η κρίση φαίνεται πως επέδρασε δυσανάλογα περισσότερο στους σημαντικότερους κλάδους της περιφέρειας (εμπόριο, βιομηχανία, πρωτογενής τομέας). Παράλληλα, η κατάρρευση στις κατασκευές, η οποία καταγράφεται σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, έλαβε εντονότερο χαρακτήρα εκεί.

Σε απόλυτα νούμερα χάθηκαν 103.000 θέσεις την περίοδο 2009-2020. Σε κάθε 100 θέσεις χάθηκαν οι 15. Βαρύτερο ήταν το πλήγμα της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008/09.

Μάλιστα, το διάστημα 2009-2013 χάθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την περίοδο 2009-20, με το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται από 10% στο 30%. Μερική ανάκαμψη παρουσιάστηκε το 2013-15 και σταθεροποίηση το 2015-20.

Έως το 2017 υπήρξε μια σαφής μείωση των επιχειρήσεων, με τη ΓΣΕΕ να εκτιμά πως σε κάθε 100 επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έκλεισαν οι 8. Μετά το 2017 υπήρξε στασιμότητα, με ανακύκλωση κυρίως αυτών που αποκαλούνται «βραχύβιες επιχειρήσεις».

Σημαντική ήταν και η απώλεια των εισοδημάτων για τα νοικοκυριά. Ετσι, ενώ το 2009 το μέσο εισόδημα ήταν 12.500 ευρώ, το 2018 συρρικνώθηκε στις 9.500 ευρώ. Μάλιστα, στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν τα φτωχότερα νοικοκυριά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Πολύ φτωχότερα, σε σχέση με την Αττική.

Ρούλα Σαλούρου

kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΚΜ: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν.Θ «Άγιος Παύλος»

@dmin

ΑΣΕΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις διορισμού και δήλωσης προτιμήσεων περιοχών για την ειδική αγωγή

@dmin

ΥΠΕΣ: Τα μέτρα για τη λειτουργία Δημοσίου και Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια του lockdown

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα