Υγεία

Covid-19: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του αντιϊκού χαπιού

Ανοίγει την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 η πλατφόρμα για τη χορήγηση αντιϊκών χαπιών κατά του covid-19.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, η κα Γκάγκα τόνισε πως “έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο 14 Ιανουαρίου 2022 και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ”.

Πρόκειται για τα χάπια Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της νόσου Covid-19, τα οποία αναπτύχθηκαν από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Τα χάπια θα χορηγούνται στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαίκό Οργανισμό (ΕΜΑ) αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Οδηγίες για τη χορήγηση τους

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο EMA για τις εθνικές αρχές που αποφασίζουν την πρώιμη χρήση του χαπιού της Merck, πριν από την άδεια κυκλοφορίας του, το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με κορονοϊό, που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων.

Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της νόσου Covid-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, που διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ασθενείς με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που τους έθετε σε κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, αξιολογήθηκαν ως μέρος αυτής της συμβουλής.

Το Lagevrio, όταν χορηγήθηκε σε δόση 800 mg δύο φορές την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, όταν η θεραπεία ξεκίνησε εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, το 7,3% των ασθενών (28 από τους 385) που έλαβαν Lagevrio σε σύγκριση με το 14,1% (53 από τους 377) των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) είχαν νοσηλευτεί ή είχαν πεθάνει. Κανένας από τους ασθενείς στην ομάδα του Lagevrio δεν πέθανε σε σύγκριση με οκτώ ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Όσον αφορά στην ασφάλεια του φαρμάκου, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος.

Το Lagevrio δεν συνιστάται:
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη.
  • Οι γυναίκες που ενδέχεται να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες, μετά την τελευταία δόση του Lagevrio.
  • Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία.
Αυτές οι συστάσεις δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις Lagevrio μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.

Τα κριτήρια χορήγησησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα,  θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:
  • Είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
  • Πάσχουν από κυστική ίνωση,
  • Είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
  • Είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
  • Που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
  • Πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
  • Πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
  • Εμφγανίζουν αρτηριακή υπέρταση.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΚΑ: Διευκρίνηση για το Επίδομα ασθενείας λόγω Covid-19

@dmin

ΕΦΕΤ: Ανάκληση Προϊόντος

@dmin

Κορωνοϊός: Φυλάκιση έως τρία έτη σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα