Επικαιρότητα

Covid-19: Φυλάκιση έως τρία χρόνια για ψευδείς ειδήσεις (fakenews) μέσω διαδικτύου

Ενώ συνεχίζεται ο διαδικτυακός πόλεμος των αρνητών της μάσκας με τους με υπέρμαχους της, οι διάφορες αναρτήσεις καθημερινά συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τα socialmedia.

Η πλειοψηφία των χρηστών των social media λαμβάνει ελαφρά τη καρδία τις ενδεχόμενες νομικές συνέπειες, χωρίς να υπολογίζουν ότι μπορούν να βρεθούν ξαφνικά ενώπιον του εισαγγελέα αντιμέτωποι με την κατηγορία διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η αλήθεια είναι πώς  ο χειρισμός της κάθε υπόθεσης, εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εισαγγελέα.

Το αν θα είναι επιεικής κάνοντας απλές συστάσεις στον «παραβάτη», η αν θα εξαντλήσει με αυστηρότητα το γράμμα του Νόμου «τυλίγοντας σε μία κόλλα χαρτί» τον «παραβάτη»  ώστε να «παραδειγματιστούν» οι μελλοντικοί φερέλπιδες «παραβάτες».

Είναι σχετικά νωπή η ιστορία με τις 21 περιπτώσεις που η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπέβαλλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για ποινική αξιολόγηση 21 περιπτώσεις με αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια για το θέμα του covid-19.

Η επέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως.

Με τι κυρώσεις όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί κάποιος που θα βρεθεί κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου;

Ο Νέος Ποινικός Κώδικας (νόμος 4619/2019) καθορίζει τις προβλεπόμενες ποινές για όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις (fakenews) μέσω διαδικτύου για τον κορωνοϊό.

Άρθρο 191
Διασπορά ψευδών ειδήσεων

  1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
  2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Οι προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα για την παραβίαση των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού. Σχετική είναι η διάταξη του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 285

Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Pfizer ή AstraZeneca: Τι δείχνει μελέτη για αντισώματα μετά τον εμβολιασμό

Ioannis Terzakis

ΜΕΘ Παπανικολάου: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το «θεριό»

Την επιστροφή στα θρανία προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα