Επικαιρότητα

Covid-19: Συναγερμός λόγο της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του covid-19 στην Θεσσαλονίκη προκάλεσε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, καθώς ο εμβολιασμός εναντίων της έχει λιγότερη αποτελεσματικότητα.

Ο πρώτος που διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ένας διάκονος στην Θεσσαλονίκη και άμεσα στο υπουργείο Υγείας, αλλά και την Πολιτική Προστασία σήμανε συναγερμός. Ο 36χρονος κληρικός είναι προσωπικός διάκονος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ φέρεται να είχε βρεθεί ξανά θετικός στον κορονοϊό πριν από δύο μήνες.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίζεται στη χώρα μας, με τον ασθενή να είναι σε απομόνωση και καλά στην υγεία του.

Μετά τον εντοπισμό του συγκεκριμένου κρούσματος, ο Ν. Χαρδαλιάς μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα.

«Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε το κρούσμα και γι’ αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται. Το συγκεκριμένο κρούσμα δε θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο» συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Γώγος: Μικρή αποτελεσματικότητα

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

«Υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις και μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Γώγος.

Απαντώντας σε ερώτημα για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%. Υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη». Παράλληλα, σημείωσε πως η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα και αυτό την κάνει πιο επικίνδυνη.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη δεν θα είναι το τελευταίο

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Ioannis Terzakis

Έκλεισε Lidl λόγω κορωνοϊού σε ποια άλλα καταστήματα εντοπίστηκαν κρούσματα

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα