«Αγώνα δρόμου» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την προσπάθεια για ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην χώρα και οδηγεί σε σκέψεις για νέα αυστηρότερα μέτρα.
Οι υγειονομικοί δείκτες οι οποίοι δίδονται στην δημοσιότητα καταγράφουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, εμφανίζοντας τώρα και την Θεσσαλονίκη, να καταγράφει αύξηση 50% (ενώ μέχρι και χθες όλες οι εκθέσεις ανέφεραν χαμηλό ιϊκό φορτίο) προμηνύοντας ότι επεξεργάζονται σενάρια επιβολής ενός καινούργιου καθολικού Lockdown.
Είναι πολύ νωπές οι μνήμες των πολιτών της Βορείου Ελλάδας που ζούσαν την δική τους «αυστηρή καραντίνα» που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, την ώρα που στην Αθήνα οι επιχειρήσεις, και ο κόσμος ζούσαν μία διαφορετική πραγματικότητα.
Α.Βατόπουλος: Το lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε πως το σενάριο του αυστηρότερου lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής των επιστημόνων. Ό ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά».
Ανέφερε επίσης πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα».
Δ.Σαρηγιάννης: «Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες»
Στο πλαίσιο αυτό, να επιβληθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, πρότεινε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως τη μόνη λύση. Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις». Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Α.Εξαδάκτυλος: Φταίνε και τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων
Ένας από τους λόγους εκτόξευσης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει. Αφού στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου». Όσον αφορά στο σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφώνησε.
Ν.Χαρδαλιάς: «Ξεχάστε το Πάσχα»
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος», ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Με τα νέα δεδομένα, δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος για άνοιγμα της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου, ενώ και το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να είναι «ρευστό» καθώς η λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως στις κόκκινες περιοχές, όπου είναι ανοιχτά μόνο τα Γυμνάσια, μπορεί να αλλάξει αναλόγως τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία.
Παράλληλα, δεν αναμένεται να δοθεί σύντομα «πράσινο φως» και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Χρυσοχοΐδης: Ενδεχόμενη η απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα
Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε ότι «Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, «είναι κάτι που θα το δούμε» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας παράλληλα ότι «Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις, Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια κίνηση (αναφερόμενος στη απαγόρευση παραμονής στα take away) να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε.
Τούτων δοθέντων, παρά τις πιέσεις από την αγορά, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω περιορισμών –εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νόμο Αττικής να ισχύει νωρίτερα από τις 9 και ο περιορισμός στις μετακινήσεις καθώς αναζητείται ένας τρόπος περιορισμού της κατάχρησης συγκεκριμένων κωδικών στο 13033.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ένταξη και άλλων περιοχών στην κατηγορία Β του υγειονομικού κινδύνου – «κόκκινες» περιοχές – ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τα καταστήματα όπως η κατάργηση του click inside στις κόκκινες περιοχές. Η κίνηση αυτή θα έρθει όχι μόνο για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ΕΣΥ αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού η οποία θα σημάνει την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.
Εάν η απόφαση για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο ήταν για την αντιμετώπιση μίας ήδη επιβαρυμένης κατάστασης, σήμερα οι «προφήτες» τονίζουν ότι «θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα».
Δυστυχώς όμως κανείς δεν πρόκειται να βγει και να δηλώσει ευθαρσώς ότι στην συγκεκριμένη κατάσταση, «τα χειρότερα» προφανώς δημιουργήθηκαν από το σύνολο των κυβερνητικών αποφάσεων – μέτρων που ελήφθησαν βεβιασμένα η «με προχειρότητα» κόντρα στις συστάσεις των επιστημόνων (πχ. άνοιγμα της εκπαίδευσης) η δεν ελήφθησαν, καίρια και στοχευμένα όταν έπρεπε.