Στην προσωπική εκτίμηση ότι είναι νωρίς για άρση του lockdown προχώρησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι κατά τον ίδιο, θα πρέπει να παραμείνουν και τα SMS ακόμα και την περίοδο των εορτών.
Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τη 14η Δεκεμβρίου.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς «με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα». «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», είπε στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, αν η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου εκτίμησε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.
Αναφορικά με την περίοδο των Χριστουγέννων προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε.
Επίσης παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου». Ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια.
Σε ό,τι αφορά την άρση των μέτρων στην εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, εξήγησε ότι θα πρέπει τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιτρέψουν μια τέτοια ενέργεια.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του υπουργείου Υγείας, διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα οδηγήσει σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Παράλληλα, θα υπάρξουν και τουρίστες που θα έχουν εμβολιαστεί, κάτι ικανοποιητικό για τον τουρισμό.
Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.
Μάλιστα, επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλη επιφυλακτικότητα υπάρχει και στους επαγγελματίες υγείας.
«Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το τέλος του 2021 το 70% του πληθυσμού, θα σημάνει το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα», τόνισε.
Δείτε το Video