Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, πρότεινε την επιβολή ενός πιο αυστηρού lockdown, στο πρότυπο της Κίνας, , ως το μόνο μέτρο που μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στην Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ.
Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση και πρόσθεσε: «Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά».
«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», υπογράμμισε.
Η πρόταση του κ.Βατόπουλου έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες των διαφόρων επιστημόνων που με περίσσεια ευκολία εκστομίζουν κάθε φορά, κάτι διαφορετικό, επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρυμμένη ψυχολογία του κουρασμένου πολίτη. Του πολίτη που πλέον έχει σταματήσει να παίρνει στα σοβαρά την κυβέρνηση, τους επιστήμονες και κυρίως τα ΜΜΕ, ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Μόνο που η λύση τύπου Γιουχάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη από την κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτει την υποδομή, αλλά και ούτε την οργάνωση για να πράξει κάτι τέτοιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το χτίσιμο του Νοσοκομείου στην Γιουχάν, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα, και στον αντίποδα η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπαθεί να βρει κλίνες «επιτάσσοντας» τες , την στιγμή που θα έπρεπε οι ίδιες κλινικές βλέποντας την κατάσταση να τις είχαν θέσει στην διάθεση του κράτους εξαρχής.