Προχωρούν οι ενέργειες για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, στη Θεσσαλονίκη, με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
Μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθούν οι πρόδρομες εργασίες ανέγερσης νέου κτιρίου της ΕΡΤ-3, όπως δήλωσε ο γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
«Τον Αύγουστο του 2022, σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΠΘ είχα αναφέρει ότι θα προχωρήσουμε στην Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια δημοσιογράφων. Οι ενέργειες έχουν προχωρήσει και το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσουμε ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, όπου και θα ανακοινώσουμε την ίδρυση του», είπε ο κ. Γαλαμάτης.
«Η δημιουργία του Κέντρου, όπως έχει διαφανεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και αναγνωριστεί από το σύνολο των οργανισμών παγκοσμίως είναι απολύτως απαραίτητη. Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης και προάσπισης του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και υποστήριξης των ΜΜΕ. Εντάσσεται δε στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών, που υλοποιούμε ως ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Συντονισμού (Task Force) για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης. Πρωτοβουλίες που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από μια σειρά από κράτη μέλη ως πρωτοποριακές».
Για το νέο κτίριο της ΕΡΤ 3 τόνισε πως θα ανεγερθεί στον υπάρχοντα χώρο, επί της Λεωφόρου Στρατού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με εμβαδό περίπου 4.000 τ.μ., «έτσι ώστε μετά από πολλές δεκαετίες, το τρίτο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης, να φιλοξενηθεί σε ένα περιβάλλον αντάξιο της ιστορίας, αλλά και του μέλλοντός του».
Για το επόμενο τρίμηνο η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προγραμματίζει δύο ημερίδες στη Θεσσαλονίκη.
- Η πρώτη αφορά την παιδεία στο Μέσα Ενημέρωσης, με στόχο την εκπαίδευση ώστε να διαχωρίζεται η είδηση από τη μη είδηση ή την ψευδή είδηση
- Η δεύτερη για το πώς αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ τα άτομα με αναπηρία.
Επίσης, η Γενική Γραμματεία θα χρηματοδοτήσει την επετειακή έκδοσης για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς κάλεσε τον κ. Γαλαμάτη να ασκήσει κι αυτός πίεση, ώστε η Συλλογική Σύμβαση για τα δημόσια ΜΜΕ ως προς τα θεσμικά ζητήματα, να εφαρμοστεί ενιαία σε όλη την επικράτεια, γιατί κάποια ΜΜΕ, κυρίως δημοτικά, δεν την εφαρμόζουν.
Εξέφρασε τις επιφυλάξεις των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ σε σχέση με τον νέο νόμο για το Μητρώο των ΜΜΕ και τόνισε πως θα επιμείνουν, με στόχο να υπάρξει βελτίωση, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλή την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Ο κ. Καρράς ευχαρίστησε τον κ. Γαλαμάτη για το ενδιαφέρον που δείχνει και είπε ενδεικτικά: «Στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχω δει γενικό γραμματέα Ενημέρωσης που να έχει ασχοληθεί με τέτοια ζέση και μάλιστα με 5 – 6 επισκέψεις στα γραφεία της Ένωσης για την επίλυση ζητημάτων. Μέσα σε έναν χρόνο προχώρησαν τόσα πράγματα που χρόνιζαν με αποκορύφωμα την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης για τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης».
«Αυτό που κάνω, όπως κάνω πάντα οπουδήποτε βρίσκομαι, είναι ότι θέλω να κάνω καλά τη δουλειά μου», είπε από την πλευρά του ο κ. Γαλαμάτης.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ Βασίλης Κοντογουλίδης έθεσε το θέμα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις αμοιβές των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ που είναι καθηλωμένη και είπε ότι ήρθε η ώρα να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία για την υπογραφή νέας ΚΥΑ.
Επισήμανε ότι κάποια δημοτικά ΜΜΕ θεωρούν ότι δεν τους αφορά η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφτηκε για τα δημόσια ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είπε πως η ΕΣΗΕΜ-Θ θα επιδιώξει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για το ζήτημα αυτό και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ