Στα συχνά φαινόμενα οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κούβελας ξεκαθαρίζοντας ότι «Η βία δεν θα φέρει τίτλους στις αγαπημένες μας ομάδες.
Ζημιά κάνει στον αθλητισμό και στους συλλόγους. Στοχεύουμε να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα».
Ο κ. Κούβελας εξέφρασε την ικανοποίηση ότι με τις νέες διατάξεις θα μπει επιτέλους τέλος στην οπαδική βία εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «σύντομα θα μπορώ να πάω στο γήπεδο με τα παιδιά μου και να παρακολουθήσω ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπυ, χωρίς φόβο…» και συμπλήρωσε «για όσους δεν εννοούν να συμμορφωθούν επαναφέρουμε το ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα για πράξεις αθλητικής βίας».
Πρότεινε επίσης ότι «είναι καλό να εξετάσουμε και στη χώρα μας το ευρωπαϊκό δόγμα που λέει, λιγότερη αστυνομία στα γήπεδα και μεγαλύτερη ευθύνη της οργάνωσης, της περιφρούρησης και της τάξης, από τις ίδιες τις ομάδες».
Ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που λύνουν χρόνια προβλήματα και που έμοιαζαν ταμπού εδώ και δεκαετίες τονίζοντας ότι «Όποιος δεν μπορεί να δει ότι το τοπίο στον αθλητισμό αλλάζει έχει μικροκομματικούς σκοπούς».
Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις καίριες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου: περιορισμός, για πρώτη φορά, στα όρια των ηλικιών και τις θητείες όσων διοικούν τις αθλητικές ομοσπονδίες, συγκρότηση, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Ερασιτεχνικών Σωματείων, βάζοντας τέλος στα σωματεία– σφραγίδες, ώστε οι επιχορηγήσεις στον αθλητισμό να πιάνουν τόπο.
Ο κ. Κούβελας, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια που έλαβαν τα σωματεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα σωματεία Ατόμων με Αναπηρίες που έχουν αθλητές σε περισσότερα αθλήματα και τη δυνατότητα να επιχορηγηθούν ανάλογα. «Έχουν ανάγκη της αμέριστης στήριξης της Πολιτείας και όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης μίλησε για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νομοθετική εισαγωγή της δυνατότητας χρηματοδότησης, από Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, παρεμβάσεων για βελτιωτικά και άλλα έργα υποδομών σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, δίνοντας τη δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων.
«Λύνεται επιτέλους ο γόρδιος δεσμός σχετικά με τη χρήση του Καυταντζογλείου σταδίου από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όσο θα κατασκευάζεται η νέα Τούμπα.
Έτσι ένα εύλογο αίτημα του ΠΑΟΚ γίνεται δεκτό, επωφελεία και του μεγαλύτερου δημοσίου σταδίου της Θεσσαλονίκης που θα αναβαθμιστεί», επεσήμανε.
Αναφέρθηκε επίσης στην εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με την Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA, στην αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου με πιο αντικειμενικά κριτήρια, στην απελευθέρωση των μεταγραφών των ερασιτεχνών αθλητών, μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους, στην ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών και στην ίδρυση της Εθνικής Σχολής Προπονητών.
Ο κ. Κούβελας ζήτησε το Υπουργείο να εξαντλήσει όποια περιθώρια ώστε στους επιστήμονες προπονητές ποδοσφαίρου να αναγνωρίζεται τελικά η κατοχή πτυχίου κατηγορίας UEFA Α.
Όπως είπε «περνάμε από τη θεωρία στην πράξη. Ακούγαμε να αναγγέλλονται μέτρα και να ψηφίζονται νόμοι για τον αθλητισμό, που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στο μέτρο που έπρεπε, καθώς πολλοί φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος. Το Υφυπουργείο Αθλητισμού εδώ και δύο χρόνια κάνει το ακριβώς αντίθετο».
Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε την ομιλία του με την φράση του φιλοσόφου Αλμπέρ Καμί «Όσα έμαθα για την ηθική και τις υποχρεώσεις, τα χρωστάω στο ποδόσφαιρο» συμπληρώνοντας ότι «Πολλοί λένε, ότι στην Ελλάδα έχουμε το Ποδόσφαιρο που μας αξίζει. Ήρθε ο καιρός να τους αλλάξουμε γνώμη».