Την Τρίτη 25 Μαΐου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε τον νέο θεσμό της Αναδοχής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής.
Με κυρίαρχο στόχο την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που μένουν σε δομές φιλοξενίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εστιάζει στο θεσμό της Αναδοχής.
Μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών που επέτρεψε σε λιγότερο από ένα χρόνο σε σχεδόν 700 παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια, το 2021 καθιερώνουμε τον νέο θεσμό για την Αναδοχή με:
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω Εθνικής Καμπάνιας Ενημέρωσης – με τη συνεργασία της UNICEF στο πλαίσιο της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος “Child Guarantee” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ώστε να βρούμε στη χώρα μας «Μια οικογένεια για κάθε παιδί».
• Αύξηση των ηλικιακών ορίων. Έως σήμερα μπορούσε να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος της Ελλάδας που ήταν από 30 έως 60 ετών εφόσον δεν είχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των 50 ετών από το παιδί που αναλάμβανε. Άμεσα θα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 ετών έως και 75 ετών.
Ξεκινάνε οι αιτήσεις επιδομάτων αναδοχής – Ανοίγει η πλατφόρμα
• Καθιέρωση του επιδόματος αναδοχής. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου.
• Δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί. Μέσα σε αυτή ενημερώνουμε και διευκολύνουμε τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.
Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου: «Ο δρόμος για την αναδοχή ανοίγει τώρα! Κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει.
Μένουν εδώ και χρόνια σε δομές λόγω νομικών εκκρεμοτήτων και δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Μέσα από την αναδοχή αναλαμβάνουμε τη καθημερινή φροντίδα των παιδιών αυτών βγάζοντάς τα από τα ιδρύματα και δίνοντάς τους την αγάπη που χρειάζονται.
Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πολλές ανάδοχες οικογένειες – όπως άλλωστε στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η αναδοχή είναι πάνω απ’ όλα πράξη αγάπης, πράξη φροντίδας και ανιδιοτέλειας».
Υπενθυμίζουμε ότι ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις.
Πρεσβευτές του νέου θεσμού της Αναδοχής θα είναι σε πρώτη φάση τρεις καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα Luciano Calestini.