Το 2022 είναι ένα σημαδιακό έτος. Είναι η τελευταία πλήρης χρονιά της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκη, μια μοναδική ευκαιρία, να τεθούν οι βάσεις για μια νέα επανεκκίνηση. Για να θεμελιωθούν, ώστε να οικοδομηθούν στην επόμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, όλες αυτές οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που δεν επέτρεψαν οι ατυχείς συγκυρίες μέχρι τώρα. Προϋπόθεση φυσικά η επανάκαμψη των Κανονικών Συνθηκών. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η διασφάλιση της ανάπτυξης της οικονομίας.
Κατ’ αρχάς είναι σαφές, ότι παρέρχεται ανεπιστρεπτί η εποχή των ελλειμμάτων. Το 2023 θα πρέπει, να επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, που βέβαια θα επιδιώξουμε, να είναι μικρότερα των συμφωνηθέντων. Προς τούτο θα πρέπει, να κατοχυρώσουμε την αξιοπιστία μας έναντι των αγορών όσο και έναντι των εταίρων μας. Μετά την λήξη του PEPP ( του πανδημικού έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ) η γενναία υποστήριξη της ΕΚΤ, με την κάλυψη των εκδόσεων ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρις της επιτεύξεως της επενδυτικής βαθμίδος, δημιουργεί κατ´ αρχάς ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η ανάπτυξη της οικονομίας όμως προϋποθέτει έλεγχο της πανδημίας, δηλαδή όσων και όποιων μεταλλάξεων ήθελαν προκύψει από την δεξαμενή των δισεκατομμυρίων ανεμβολίαστων στην Αφρική και Ινδική Χερσόνησο. Η συνεργασία των ιδιοκτητών πατέντας με άλλους παραγωγούς για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη αυτών των περιοχών, θα πάρει χρόνο. Μέχρι τότε η ανύψωση ενός τείχους ανοσίας είναι δυνατή μόνον μέσω του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, που αναπόφευκτα θα επιβληθεί με διάφορες εκφάνσεις παντού, σε όλον τον δυτικό κόσμο, τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει λοιπόν και εμείς, ακόμη και αν δεν επιλέξουμε τον δρόμο της γενικής υποχρεωτικότητος , που θα ακολουθεί από 1ης Φεβρουαρίου η Αυστρία, να επεκτείνουμε το ταχύτερον δυνατόν την υποχρεωτικότητα και ηλικιακά και στους εργαζομένους σε όλα τα επαγγέλματα εξυπηρέτησης κοινού, δηλαδή πχ στο λιανεμπόριο, όπως γίνεται στην Νέα Υόρκη , στην εστίαση, τον τουρισμό και φυσικά στο σύνολο των δημοσίου τομέως, όπως στην Ιταλία.
Μια ακόμη σημαντική προϋπόθεση κάθε μεταρρυθμίσεως, ο εκσυγχρονισμός της δημοσίας διοικήσεως, συντελείται αυτήν την στιγμή με ριζοσπαστικό τρόπο στην καρδιά του κράτους. Η πρώτη θεσμική μεταρρύθμιση, που συμβούλεψε η Κομισιόν δια της TFGR του H. Reichenbach (η τεχνική βοήθεια, που δόθηκε στην χώρα στα πλαίσια των μνημονίων), ήταν η υιοθέτηση του επιτελικού τρόπου λειτουργίας της Γαλλικής Κυβερνήσεως, που οδήγησε στην ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το 2013. Ο τρόπος αυτός εφαρμόζεται επιτυχέστατα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη με βασικό άξονα το Ενιαίο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, το οποίο εξειδικεύεται σε Τομείς Πολιτικής και σε Ετήσια Σχέδια Προγραμμάτων.
Αυτά αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό Επιδόσεων, που εκκίνησε πιλοτικά πέρισυ, και ο οποίος καταστρώνεται πλέον σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ταξινόμησης των κυβερνητικών λειτουργιών του Ο.Ο.Σ.Α (COFOG). Τούτο δημιουργεί μια καινούρια πραγματικότητα στο ελληνικό Δημόσιο. Δίδει την δυνατότητα αξιολόγησης πολιτικής και υπηρεσιακής διοικήσεως βάσει κύριων δεικτών επίδοσης (KPIs). Οπότε και την επιλογή προϊσταμένων βάσει ποσοτικής αξιολογήσεως και την θέσπιση κίνητρων και αντικινήτρων, που αρχίζει στον ΕΦΚΑ, και που μπορεί και πρέπει, να ισχύσει και σε όλες τις πολεοδομίες, εγκρίσεις αδειών και επενδύσεων, διεκπεραιώσεις διαγωνισμών έργων και προμηθειών, εκδόσεις δικαστικών αποφάσεων, αξιολόγηση εκπαιδευτικών μέσω PISA, επιλογή διοικήσεων και ιατρικών διευθυντών στο ΕΣΥ βάσει των οικονομικών και θεραπευτικών αποτελεσμάτων των λμονάδων τους, παντού δηλαδή σε όλο το Κράτος.
Αυτή η επανάσταση στην λειτουργία της Διοικήσεως και η υγειονομική κανονικότητα, που θα εξασφαλισθεί από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών, δίνουν την δυνατότητα επί τέλους:
Να οικοδομηθεί μια ενιαία Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία θα μετεξελίξει το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» σε εξατομικευμένο καλάθι υπηρεσιών “Εγγυημένης Αξιοπρεπούς Διαβίωσης».
Να δημιουργηθεί ένα «Εθνικό Σύστημα Προνοίας» για την κάλυψη όλων των αναγκών των ατόμων με σωματική και ψυχική αναπηρία. Ένα «Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης», που θα προσφέρει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πλήρως αποζημιουμένη από το Ασφαλιστικό Ταμείο, με ελεύθερη επιλογή μεταξύ των συμβεβλημένων ιδιωτών. Ένα σύστημα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας.
Και να υιοθετηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αναβαθμίζοντας τον ρόλο των Επιμελητηρίων και ενθαρρύνοντας τις πολύ μικρές (κυρίως ατομικές), μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονισθούν και να ακολουθήσουν οικονομίες κλίμακος.
Να οικοδομηθεί δηλαδή το Κοινωνικό Κράτος, που χρωστάμε στον εαυτό μας εδώ και 200 χρόνια.
Ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία