Τρύπιο κουμπαρά αποτελούν για τους Δήμους τα δημοτικά ακίνητα που παραχωρούνται δωρεάν η μισθώνονται σχεδόν τζάμπα.
Νέες απώλειες στα δημοτικά ταμεία, τα οποία ούτως ή άλλως στερεύουν λόγω της πανδημικής κρίσης, φέρνει τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ψηφίζεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί, αύριο Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022.
Με την νέα αυτή τροπολογία παρατείνονται αυτοδικαίως έως 31 Δεκεμβρίου 2022 πράξεις παραχώρησης ακινήτων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, (δήμων και περιφερειών) στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, συγκεκριμένα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.),Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.).
Και ενώ οι παραχωρήσεις αυτές έγιναν κατά το παρελθόν με έγκριση των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων, σήμερα οι δήμοι δεν έχουν κανέναν λόγο επί της απόφασης, πολύ δε περισσότερο να άρουν την παραχώρηση προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν αποκομίζοντας έσοδα.
Ωστόσο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζει ότι με την τροπολογία αυτή ρυθμίζονται ζητήματα που άπτονται της κατασκευής δομών υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Αγνοούν για μια ακόμη φορά την αυτοδιοίκηση
Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι δέχονται ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα, καθώς η μίσθωση και η παραχώρηση δημοτικών ακινήτων αφορά στην περιουσία τους την οποία οι ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν μόνοι τους με βάση και το Σύνταγμα, όπως λένε, αιρετοί, με το άρθρο 102 διασφαλίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 2021, οι δήμοι αιφνιδιάστηκαν και πάλι, όταν αντιλήφθηκαν ότι με διάταξη – άρθρο 37 του ν.4807/21 – δίνεται πλέον η δυνατότητα σε μισθωτές δημοτικών ακινήτων (με εκμισθωτές το δήμο ή νομικά τους πρόσωπα) να ζητήσουν παράταση της μίσθωσης για δύο επιπλέον έτη, με μονομερή τους δήλωση, χωρίς ο δήμος να έχει τη δυνατότητα ούτε καν να εξετάσει το αίτημα.
«Για μια ακόμη φορά παραγκωνίζεται η αυτοδιοίκηση, οι δήμοι, καθώς λαμβάνονται ερήμην της αποφάσεις που αφορούν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της» ανέφερε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
«Δυστυχώς, και αυτή η κυβέρνηση υποβαθμίζει και αγνοεί την τοπική αυτοδιοίκηση, υπονομεύοντας το δικαίωμα της να αυτορυθμίζει ζητήματα που αφορούν στους δήμους ή να προχωρούν σε ειδικές ρυθμίσεις. Κοινώς κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, καταργώντας στην πράξη τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ».
Ευνοούνται οι… τζαμπατζήδες
Η δυνατότητα πάντως που έχει ο μισθωτής δημοτικού ακινήτου να ζητήσει παράταση της μίσθωσης για δύο επιπλέον έτη, με μονομερή του δήλωση, από πολλούς δημάρχους ερμηνεύεται «δέσμευση», καθώς αρκετοί μισθωτές επικαλούμενοι την κρίση της πανδημίας θα συνεχίσουν να είναι κακοπληρωτές και.. τζαμπατζήδες, παρατείνοντας τις οφειλές τους, ύψους χιλιάδων ευρώ, προς τους ΟΤΑ και αυτή τη φορά, έχοντας πλήρη κάλυψη από το νόμο.
Σύμφωνα με δημάρχους με τη διάταξη αυτή, οι εκατοντάδες δήμοι θα μετρήσουν τεράστιες απώλειες εσόδων, αφού, όπως λένε, δεν θα τους δοθεί η δυνατότητα διενέργειας νέας δημοπρασίας, άρα επίτευξης νέου αυξημένου μισθώματος, με δεδομένες τις αυξημένες τιμές ενοικίων που υπάρχουν σήμερα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Νεάπολης – Συκεών, ο οποίος αφού διενήργησε δημοπρασία για την εκ νέου εκμίσθωση υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και στην οποία προσήλθαν πέντε ενδιαφερόμενοι κατάφερε να πετύχει ετήσιο μίσθωμα τριπλάσιο του προηγούμενου, δηλαδή από 15.000 ευρώ σε 44.000 ευρώ.
Όπως επίσης και το δημοτικό κολυμβητήριο στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, όπου ο δήμος λαμβάνει από μίσθωμα μόλις 1.800 ευρώ το μήνα, ενώ θα μπορούσε στο πλαίσιο δημοπρασίας, καθώς υπήρξαν ενδιαφερόμενοι, να τριπλασιάσει την τιμή ενοικίασης του χώρου.
«Η νομοθέτηση ρυθμίσεων που αφορούν αποκλειστικές αρμοδιότητες των δήμων, όπως είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, χωρίς τη συναίνεση της αυτοδιοίκησης, υπονομεύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των δήμων» σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε πως με την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων είναι πολύ πιθανό να ανακύψουν πολλά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την χρηστή διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.
Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή
Πηγή: Makthes.gr