Στα 700.000 ετησίως εκτιμάται η απώλεια εσόδων για το δήμο Ωραιοκάστρου, εξαιτίας της εμπλοκής ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε τμήμα του επιχειρηματικού πάρκου της ΒΙ.ΠΕ που βρίσκεται στα διοικητικά του όρια.
Πρόκειται για δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του εν λόγω δήμου, και ακόμη περισσότερες που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του γειτονικού Δήμου Δέλτα, ο οποίος μάλιστα χάνει, πλέον, ετησίως 2 εκατ. ευρώ, καθώς η αποκομιδή δεν γίνεται από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.
Η απόφαση για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο ανήκει στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ και τέθηκε σε ισχύ από την 1η 1ου 2023, όταν ανέλαβε σταδιακά τις υπηρεσίες αυτές σε δέκα Επιχειρηματικά Πάρκα στη χώρα, ενώ φέτος σχεδιάζει να εντάξει και άλλα πάρκα στο δίκτυο ιδιωτικών υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και να μειωθεί και η επιβάρυνση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Με βάση αυτή την απόφαση ο Δήμος Ωραιοκάστρου αναγκάζεται φέτος να μηδενίσει τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς δεν παρέχει πλέον τις υπηρεσίες του στις επιχειρήσεις εντός των διοικητικών του ορίων.
Όπως τόνισε στο makthes.gr η γενική γραμματέας του δήμου Νατάσα Σισμανίδου η δημοτική αρχή όφειλε να εναρμονιστεί με την απόφαση της ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, μετά που τελεσφόρησε και η διαγωνιστική διαδικασία, και να προχωρήσει στο μηδενισμό των τελών στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στο δήμο, αφού δεν τις εξυπηρετεί.
«Η απώλεια για το ταμείο του δήμου, εκτιμούμε ότι αγγίζει τα 700.000 ευρώ, ίσως και περισσότερα. Ωστόσο εμείς ζητούμε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ΒΙ.ΠΕ, τμήμα της οποίας ανήκει στα διοικητικά όρια του Ωραιοκάστρου να συμπληρώσουν επισυναπτόμενη αίτηση, που βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, προκειμένου να μπορέσει να μηδενίσει την χρέωση των δημοτικών τελών από το ακίνητο που συνδέεται με την εν λόγω παροχή, ενώ το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και ο Δημοτικός Φόρος Θα εισπράττονται κανονικά από τον πάροχό τους».
Η κ. Σισμανίδου εξήγησε ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και δεν μπορεί ο δήμος να παρεκκλίνει από αυτό. Όμως, ξεκαθάρισε η ίδια, ο δήμος δεν απεμπολεί την υποχρέωσή του στη διαδικασία καθαρισμού των χώρων στο επιχειρηματικό πάρκο, καθώς όπως είπε, μπορεί κάποια στιγμή να διαπιστωθεί αδυναμία αποκομιδής από τον ιδιώτη εργολάβο. «Αν συμβεί αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή στο έλεος των σκουπιδιών» σχολίασε η γενική γραμματέας.
Ενδοδημοτική συνεργασία με το δήμο Δέλτα
Και μπορεί η ανταποδοτική υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων να χάθηκε για το δήμο Ωραιοκάστρου, στερώντας από το δημοτικό ταμείο σημαντικά έσοδα, εντούτοις η δημοτική αρχή οργανώνεται για το πώς μπορεί να ανακτηθεί μέρος των εσόδων.
«Τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα φέρουν πλέον έσοδα στο δήμο, ωστόσο υπάρχει και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και ο δημοτικός φόρος, που και αυτά συνδέονται με τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη ΒΙ.ΠΕ στα διοικητικά όρια του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς δεν είναι όλα καταγεγραμμένα. Εμείς θα φτιάξουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για να ξέρουμε πλήρως τα τ.μ των ακινήτων και να ξέρουμε τι θα εισπράξουμε» ανέφερε η κ. Σισμανίδου.
Μάλιστα γνωστοποίησε ότι άμεσα θα επιδιωχθεί ενδοδημοτική συνεννόηση με το γειτονικό δήμο Δέλτα, που και αυτός χάνει πολύ μεγάλο μερίδιο από την πίτα των εσόδων του, προκειμένου να «δούμε πως, με ποιο τρόπο δηλαδή θα επιστρέψει στους δήμους το 20% επί των εισπραχθέντων από τις επιχειρήσεις που πρέπει να καταβληθούν στους δήμους.
Φανή Σοβιτσλή για το makthes.gr