Tο γραφείο ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία) του Δήμου Πατρέων ενημερώνει ότι για τη θερινή περίοδο 2023 πέντε (5) παραλίες του Δήμου είναι πλήρως προσβάσιμες για χρήση από Άτομα με Αναπηρίες και περιορισμένη κινητικότητα.
Οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν τη δυνατότητα, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι του 2023, να χαίρονται ελεύθερα πέντε από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της πόλης, ενώ ο Δήμος Πατρέων εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και έχουν αποκτηθεί τέσσερα (4) επιπλέον ολοκληρωμένα συστήματα μηχανισμών εμβάπτισης (seatrac) και βοηθητικών υποδομών για χρήση σε ισάριθμες παραλίες κολύμβησης, που θα είναι διαθέσιμα από τον Αύγουστο του 2023 – και συνεχώς από τη θερινή περίοδο 2024.
Τη θερινή περίοδο 2023 ο Δήμος παραχώρησε δωρεάν, μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – ΠΕ Αχαΐας τμήμα του αιγιαλού για την εγκατάσταση των μηχανημάτων ελεύθερης πρόσβασης (Seatrac) και την τοποθέτηση ειδικού διάδρομου πρόσβασης στις περιοχές:
- «Βραχνεΐκων», θέση μπροστά από Ι.Ν. Ευαγγελίστριας (ΤΚ Βραχνεΐκων),
- «Άγιος Βασίλειος», εντός του κόλπου (ΤΚ Ρίου)
- «Καστελοκάμπου» (Ανατολικό διαμέρισμα, ΤΚ Ρίου).
Ο Δήμος Πατρέων, εκτός από την δωρεάν παραχώρηση από την Κτηματική Yπηρεσία, προχώρησε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου όλες οι πλατφόρμες Seatrac να είναι απολύτως προσβάσιμες από τους συμπολίτες ΑμεΑ αλλά και από τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε κινητικό πρόβλημα (WC, χώρους σκίασης, ντουζιέρες, χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, ενημερωτικές πινακίδες).
Παράλληλα ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου τοποθέτησε δύο επιπλέον μηχανήματα στην «Πλαζ», θέση Έξω Αγυιά και στην Παραλία «Ακταίου», θέση Δημορηγόπουλου.
Η παρέμβαση στην περιοχή της Πλαζ, αφορά στην τοποθέτηση επιπλέον ξύλινου διάδρομου που ενώνει την ράμπα, που βρίσκεται στην παραλιακή οδό, με την πλατφόρμα Seatrac. Ο διάδρομος αυτός είναι σταθερός και διευκολύνει την πρόσβαση στο μηχάνημα εμβάπτισης (Seatrac) ενώ πρόσφατα στην περιοχή Δημορηγόπουλου ολοκληρώθηκε η διαγράμμιση 5 θέσεων πάρκινγκ (χώρων στάθμευσης) ΑμεΑ.
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν διατεθεί και τα 200 νέα τηλεχειριστήρια για την αυτόνομη χρήση των μηχανημάτων Seatrac.
Το Γραφείο Ατόμων με Αναπηρία ( ΑμεΑ ) του Δήμου ενημερώνει ότι από την Τρίτη 18 Ιουλίου θα είναι και πάλι διαθέσιμα τηλεχειριστήρια για την πλατφόρμα Seatrac.
Θα υπάρχει δυνατότητα για όσους δεν έχουν προμηθευτεί παλαιότερα το σχετικό τηλεχειριστήριο, για την λειτουργία του Seatrac (κοινό για όλα), να απευθύνονται στο Γραφείο ΑμεA ( Αγορά Αργύρη – Αγ. Ανδρέου 12 ), από τις 9.30 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στο τηλέφωνο 2610433210 (Αρμόδια υπάλληλος Όλγα Λαμπροπούλου) προκειμένου να το παραλάβουν. Η παραχώρηση γίνεται δωρεάν.
Επίσης μπορούν να το δανείζονται από το φυλάκιο στην είσοδο της πλαζ και αντίστοιχα επιλεγμένα σημεία
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπάλληλο του Γραφείου ΑμεA, Όλγα Λαμπροπούλου: στο τηλέφωνο: 2610433210.
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος για την απόκτηση δικού του τηλεχειριστήριου είναι:
- Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
- Αντίγραφο Πιστοποιητικού Αναπηρίας
- Ή πιστοποιητικό υγείας
Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια μπορούν να το δανειστούν, υπογράφοντας μια αίτηση – δήλωση ευθύνης για την παράδοση – παραλαβή του τηλεχειριστηρίου.
Ο Δήμος Πατρέων αναγνωρίζοντας ότι η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα είναι δικαίωμα όλων και αφορά βασική ανθρώπινη ανάγκη των Ατόμων με Αναπηρία προχώρησε, χωρίς στεγανά, σε όλες τις αναγκαίες συνεργασίες προκειμένου όλοι οι συνάνθρωποι μας με προβλήματα κινητικότητας να μπορούν εύκολα και ισότιμα, δωρεάν και με ασφαλή τρόπο, να απολαμβάνουν αυτόνομα μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι στη θάλασσα.
Ο Δήμος Πατρέων προωθεί πολιτικές που στοχεύουν στην ομαλή ένταξη Ατόμων με Αναπηρία επί ίσοις όροις και στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας, αναπτύσσοντας το αίσθημα αποδοχής της διαφορετικότητας.
Απώτερος σκοπός είναι ο προσανατολισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα προσβασιμότητας και η δημιουργία κοινότητας φιλικής στα προβλήματα αναπηρίας και κινητικότητας.
Στόχος η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων και η άρση περιθωριοποίησης τους