Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Σε ισχύ οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Φιλοζωικής Πολιτικής Απόστολος Κοτσάνπαπας και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ότι από 21 Ιανουαρίου 2024 είναι υποχρεωτική η στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο.

Η νομοθεσία αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και φυσικά και τους δημότες και τους κατοίκους του δήμου Παύλου Μελά.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία συνδέεται άμεσα.

Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων συντροφιάς ανακοινώθηκε επίσημα από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Εσωτερικών που απέστειλε και το σχετικό έγγραφο στις αποκεντρωμένες, τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι φιλόζωοι είναι ότι η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ.

Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού.

Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών).

Να σημειωθεί τέλος πως για τους ιδιοκτήτες που δεν θα προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται ξανά μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις ο Ζέρβας

@dmin

Δήμος Θερμαϊκού: Πρόσληψη 54 ατόμων για καθαρισμό σχολικών μονάδων

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Με μουσικές βραδιές υποδέχεται τον Σεπτέμβρη

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα