Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Συνεργασία με το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος URBANOME

Το URBANOME «Αστικό παρατηρητήριο για την πολύ-συμμετοχική βελτίωση της υγείας και της ευημερίας» (www.urbanome.eu) είναι ένα τετραετές ευρωπαϊκό έργο, που επικεντρώνεται στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή και η ποιότητα του περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία.

Παράλληλα εστιάζεται και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στην ζωή στις πόλεις, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων αστικών κέντρων, με ίσους όρους για όλους.

Στο έργο συμμετέχουν πόλεις από οκτώ χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Ιταλία). Μετά τη διενέργεια της έρευνας, οι  πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν προτάσεις πολιτικής, ώστε να βελτιωθεί η  καθημερινότητα των πολιτών, η δημόσια υγεία, καθώς και οι υποδομές που συνιστούν την «έξυπνη», βιώσιμη και υγιή πόλη.

Οι περιοχές της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης στις οποίες επιθυμεί το Εργαστήρι θα εστιάσει την έρευνα είναι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το πάρκο στη περιοχή της Νέας Ελβετίας, ο άξονας της Επταπυργίου αλλά και άλλοι μικρότεροι ανοικτοί χώροι.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το εργαστήρι επιθυμεί τόσο τη συνεργασία των διευθύνσεων και φορέων του Δήμου Παύλου Μελά, ώστε να λαμβάνει ενημέρωση για δράσεις που διοργανώνονται και να είναι παρόντες, ώστε να ενημερώνουνε τους δημότες για την έρευνά τους όσο και την εμπλοκή του Δήμου στα ζωντανά εργαστήρια (Urban Living Labs), με την υποστήριξη και καθοδήγηση του εργαστηρίου.

Η έρευνα του URBANOME περιλαμβάνει δύο στάδια

Το 1ο Στάδιο περιλαμβάνει τη συμμετοχή 1000 εθελοντών από την μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης με στόχο: τόσο την συμπλήρωση ερωτηματολογίου με έμφαση στην καταγραφή της υγείας των πολιτών, καθώς και στα δημογραφικά, κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα όσο και την συμμετοχή των πολιτών σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από ιατρικό προσωπικό που συμμετέχει στην έρευνα, με στόχο της αξιολόγηση της υγείας τους.

Στο 2ο Στάδιο θα γίνει επιλογή του πιο ευάλωτου πληθυσμού (256 εθελοντές από τους 1000) με βάση τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου και των ιατρικών εξετάσεων. Στην φάση αυτή της μελέτης θα πραγματοποιηθούν τα ζωντανά εργαστήρια (Urban Living Labs) μαζί με τους κατοίκους με τους οποίους θα  σχεδιάσουν και θα υλοποιηθούν δράσεις στους ανοικτούς χώρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα, ενώ επίσης ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα για διαρκή και εξελικτική εμπλοκή στη συνδιαμόρφωση προτάσεων βελτίωσης της καθημερινότητας, της δημόσιας υγείας και των υποδομών, που συναρτούν την «έξυπνη» βιώσιμη και υγιή πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Λαγκαδά: Αποκατάσταση δρόμου για τις Πέντε Βρύσες

@dmin

Η νέα διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου

admin

Διοριστέοι 3Κ: 7ετης υποχρεωτική παραμονή στην υπηρεσία

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα