Στο χώρο του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ), πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση, ανάμεσα στον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη, κ. Ι. Καϊτεζίδη και την την Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΙΜΕΤ – Διευθύντρια ερευνών, Επικεφαλής Τομέα Β: «Υποδομές και Δίκτυα, Βιώσιμη Κινητικότητα και Εμπορευματικές Μεταφορές.
Στη συνάντηση όπου συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που αφορούν στις μεταφορές και στην επίτευξη της βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, πήρε μέρος και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Δόμησης και Βιώσιμης Οικιστικής Ανάπτυξης, κ. Α. Κισκίνης.
Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι δημότες στις καθημερινές τους μετακινήσεις κατά την διάρκεια κατασκευής της οδικής υποδομής του Fly Over στην Ανατολική Περιφερειακή,
- Την μετάβαση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη σε Κλιματικά Ουδέτερο Δήμο στον χρονικό ορίζοντα 2030 (σύμφωνα με το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης),
- Τις ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στον Δήμο για να βελτιώσουν την αστική διανομή εμπορευμάτων, την διαχείριση της στάθμευσης,
- Την οδική ασφάλεια και την εν γένει σκοπούμενη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ υπογράμμισε ότι έχει τόσο την βούληση όσο και την τεχνογνωσία να υποστηρίξει τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη σε όλα τα ανωτέρω ζητήματα .
Επιπλέον, συζητήθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας νέας υπηρεσίας μετακίνησης των κατοίκων η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στη ζήτηση (On demand). Η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί μέσω ειδικής έξυπνης εφαρμογής, που έχει αναπτύξει το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ.
Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει το σημείο έναρξης και τερματισμού της διαδρομής, καθώς επίσης και την επιθυμητή ώρα/ημέρα πραγματοποίησης της διαδρομής.
Η υπηρεσία θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση της ανάγκης για μετακίνηση ειδικών ομάδων μετακινούμενων (για παράδειγμα ασυνόδευτων ανηλίκων, ηλικιωμένων κτλ) εντός του Δήμου, αλλά και της διασύνδεσης με το σταθμό ΜΕΤΡΟ “Νέα Ελβετία”, ώστε εργαζόμενοι που θέλουν να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης να εκτελούν την μετακίνηση συνδυάζοντας μέσα και χωρίς να χρησιμοποιούν το προσωπικό τους αυτοκίνητο.
Η υλοποίηση της υπηρεσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου UPPER (https://www.upperprojecteu.eu/ ), θα ξεκινήσει στα μέσα του 2024 και θα έχει αρχικά περιορισμένο αριθμό χρηστών και ευνοϊκούς όρους μετακίνησης.
Στο τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίδειξη του Thessaloniki Smart Mobility Living Lab (Ζωντανό Εργαστήρι για την Κινητικότητα στην Θεσσαλονίκη) και των δυνατοτήτων που έχει στην παρακολούθηση των λειτουργιών κινητικότητας και κυκλοφορίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη μπορεί να ενταχθεί στο Thessaloniki Smart Mobility Living Lab και να αξιοποιεί την γνώση που δημιουργείται από το Ζωντανό Εργαστήριο.