Περιφέρειες

Ενστάσεις της ΕΝΠΕ για τα στρατόπεδα προσφύγων

Η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας ξεκίνησε αλλά προχωρά μετ εμποδίων, καθώς για να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό η μεταφορά 12.000 με 13.000 ευάλωτων ατόμων (οικογένειες προσφύγων, γυναίκες και παιδιά) στην ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να διασφαλιστούν οι δομές και να διαχειριστεί η κυβέρνηση τις “γκρίνιες” περιφερειαρχών και δημάρχων.

Πόσοι εξ αυτών θα μεταφερθούν σε εκάστη περιφέρεια; Κατά τη σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη την περασμένη Παρασκευή οι 13 περιφερειάρχες (εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από τη ΝΔ) είχαν ζητήσει την ισόνομη και όχι ισόποση κατανομή, δηλαδή αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας. Έτσι πλην Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας που σηκώνουν και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο “βάρος” (εντός εισαγωγικών, αφού οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ βάρος), σε κάθε περιφέρεια σχεδιάζεται να εγκατασταθούν περί τα 500 με 600 ευάλωτα άτομα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει τη συνέχιση και επέκταση του χρηματοδοτούμενου με κοινοτικά κονδύλια προγράμματος επιδότησης στέγης “Ξενία”, το οποίο ήδη εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα κυρίως στην Κρήτη όπου πρόσφυγες ζουν ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες σε σπίτια ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι περιφερειάρχες μάλιστα προτιμούν την χρήση ξενοδοχείων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ή διαμερισμάτων (κάτι που θα ενισχύσει προφανώς και τοπικές οικονομίες σε νεκρές τουριστικές περιόδους) και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε χθες πρόσκληση ενδιαφέροντος για να μισθώσει κτήρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο.

Το Μαξίμου σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, ιδίως μετά την τραγωδία στη Μόρια την περασμένη Κυριακή, ενώ το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει σε δεύτερο χρόνο και τη μεταφορά μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο και για όσο θα περιμένουν την επιστροφή σε “ασφαλείς χώρες”, σε κλειστές δομές ανά την επικράτεια.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός όμως στο ΔΣ της Ένωσης προχθές τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου εν είδει “στρατοπέδων συγκέντρωσης”, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες δομές προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ θέλοντας να προλάβει όσους θα απευθυνθούν σε ένα ξενοφοβικό ακροατήριο, το οποίο είναι πεπεισμένο ότι “ταϊζουμε τους μετανάστες” (αν και βέβαια από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ, αφού η διαχείριση του προσφυγικού χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια), εκτίμησε ότι πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ η χρηματοδότηση κοινωνικής πρόνοιας “μόνο για Έλληνες”.

myota.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Στο «μικροσκόπιο» του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι Δήμοι και οι Περιφέρειες

admin

Επιστολή Γ. Πατούλη προς τους δημάρχους για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση

admin

Αναμένεται πρόσκληση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Πράσινων Σημείων στους Δήμους

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα