Δελτία ΤύπουΠεριφέρειες

Επερώτηση: Κατάσταση της λίμνης Κορώνειας και επόμενες δράσεις της διοίκησης

Θεσσαλονίκη 18.2.2020

ΠΡΟΣ:

κ. Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Β. Καρακωστάνογλου, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

κ. Κ. Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Κατάσταση της λίμνης Κορώνειας και επόμενες δράσεις της διοίκησης.  

Μετά και από τα περιστατικά μαζικών θανάτων ψαριών στη λίμνη Κορώνεια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαπιστώθηκε το πρόβλημα της μη λειτουργίας της Ενωτικής Τάφρου λόγω έλλειψης συντήρησης, καθώς κανείς δεν σκέφτηκε να εντάξει το θέμα της συντήρησης στις προδιαγραφές του έργου ή στην αδειοδότηση των περιβαλλοντικών του όρων. Μαζικοί θάνατοι ψαριών είχαν συμβεί και κατά το παρελθόν, το 2004 και το 2007, αλλά μετά την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της λίμνης δεν ήταν πολλοί εκείνοι που περίμεναν ότι θα συνέβαινε και πάλι κάτι ανάλογο.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η λύση είναι πολύ απλή, καθώς αρκεί ο περιοδικός καθαρισμός της τάφρου από τα φερτά υλικά των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων, όπως και από την υπερβολική ανάπτυξη καλαμιών. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και οι τεχνικές της υπηρεσίες είχαν τη διαχείριση του έργου, αλλά θεώρησαν καλό να μεταβιβάσουν τη συγκεκριμένη ευθύνη στον Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, ο οποίος όμως ούτε μηχανήματα ούτε χρήματα διαθέτει. Το γεγονός αυτό άφησε έκθετη την Περιφέρεια σε κριτική αρθρογραφία που έκανε λόγο για γραφειοκρατική ανεπάρκεια, αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για ανεπαρκή συντονισμό.

Ωστόσο, το θέμα έχει και πολλές άλλες διαστάσεις, καθώς φαίνεται πως η ποιότητα των νερών της λίμνης παραμένει κακή, ενδεχόμενη διαρροή τους από την ανεπαρκώς συντηρούμενη Ενωτική Τάφρο προς τη Βόλβη μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα, στο ίζημα της λίμνης παραμένουν βαρέα μέταλλα και σπορία τοξικών μικροοργανισμών, ενώ συνεχίζονται και οι καταγγελίες για απορροή ανεπεξέργαστων σταλλαγμάτων από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης προς τον χείμαρρο Μπογδάνα και από εκεί προς την Κορώνεια.

Θα περιμέναμε λοιπόν μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τη διοίκηση της Περιφέρειας για όλα αυτά τα ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπό τη νέα του σύνθεση. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πρώτα αιτήματα που καταθέσαμε ως παράταξη προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις 26 Σεπτεμβρίου 2019, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση, ούτε καν αρνητική.

Αντίθετα, ενημερωθήκαμε από τον τύπο για τον διορισμό ως συντονιστή των έργων στην Κορώνεια του Δρ. Χρίστου Βλαχοκώστα, Μηχανολόγου – Μηχανικού, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε την άμεση σύσταση ενός δι-επιστημονικού και δι-υπηρεσιακού «ολιστικού» οργάνου με γνωμοδοτικό και επιβλεπτικό ρόλο, αλλά και 3+1 δράσεις για την Ενωτική Τάφρο και την ποιοτική αναβάθμιση της θεωρητικά διασωσμένης λίμνης:
  • Συντήρηση των έργων βελτίωσης των υδραυλικών χαρακτηριστικών και της αμφίδρομης λειτουργίας της Ενωτικής Τάφρου, πακέτο έργων για το οποίο έχει δεσμευτεί η χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.
  • Προώθηση σχετικού μέτρου για την αντικατάσταση του καταιονισμού και την εφαρμογή της οικονομικότερης μεθόδου «στάγδην» άρδευσης.
  • Ολοκλήρωση του έργου «Διασφάλιση επιχειρησιακής λειτουργίας τηλεμετρικού δικτύου της ΠΚΜ στη λεκάνη της Μυγδονίας».
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης).
Επειδή ο χρόνος περνάει και σύντομα θα μπούμε στην εαρινή περίοδο, κατά την οποία θα αρχίσει να διογκώνεται εκ νέου το πρόβλημα, ερωτάται η διοίκηση:
  1. Προτίθεται να ικανοποιήσει έστω και καθυστερημένα το αίτημά μας για συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή ακόμη και με τη διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης, στην οποία θα γίνει πρώτα εμπεριστατωμένη ενημέρωση για όλες τις νέες εξελίξεις, αλλά θα ακολουθήσει και συζήτηση ώστε να ακουστούν τα ερωτήματα και οι απόψεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης;
  2. Θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την απουσία συντήρησης της Ενωτικής Τάφρου;
  3. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο «Διασφάλιση επιχειρησιακής λειτουργίας τηλεμετρικού δικτύου της ΠΚΜ στη λεκάνη της Μυγδονίας»; Αν ήταν σε λειτουργία, θα ήταν σε θέση να προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο μαζικού θανάτου ψαριών; Θα μπορούσαν να καλυφθούν ή να συμπληρωθούν οι στόχοι του συγκεκριμένου έργου από το υπάρχων εθνικό δίκτυο παρακολούθησης σχετικών παραμέτρων;
  4. Θεωρεί σκόπιμο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση του τοξικού ιζήματος και την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων της περιοχής;
  5. Ποια θα είναι η ακριβής σύνθεση του δι-επιστημονικού και δι-υπηρεσιακού «ολιστικού» οργάνου που εξήγγειλε ο κ. Βλαχοκώστας, ποιες οι αρμοδιότητές του και σε τι θα διαφέρει από τον εν λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής;
  6. Πως θα διαμορφωθεί η επιστημονική διαχείριση της περιοχής μετά τους νέους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και προβλέπουν κατάργησή τους και υποκατάστασή τους από τοπικά τμήματα και επιτροπές, πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και ανάθεση σημαντικού αριθμού των σημερινών αρμοδιοτήτων των φορέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες;

Ο επικεφαλής της παράταξης

Γιαννούλης Χρήστος

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ε.Α.Υ.ΘΕΣ: Πρέπει να καούμε ζωντανοί για να καταλάβετε το λάθος σας;

@dmin

Ιεράς Σύνοδος: Νευρωτικοί οι διαδίδοντες ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία

@dmin

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία γονέων για τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα