Οικονομία

ΕΥΑΘ: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ύδρευσης

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ Α.Ε., για το νερό ύδρευσης και , κατ΄ επέκταση και στις τιμές της αποχέτευσης, έρχονται μέσα στο 2024, αν από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, γίνει δεκτή η εισήγηση της Εταιρείας, που προβλέπει αυξήσεις που ξεκινούν από 4,3% ή μέση αύξηση 6,1% για τα τρία πρώτα κλιμάκια καταναλώσεων, έως 60 κ.μ. νερό το 4μηνο, δηλαδή στα τιμολόγια που ουσιαστικά αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ ΑΕ έχει ήδη αντιδράσει στις προταθείσες αυξήσεις, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, το Δ.Σ. της Εταιρείας, στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2023, ενέκρινε την πρόταση για αυξήσεις στα τιμολόγια, την οποία και έχει ήδη στείλει στην ΡΑΑΕΥ.

Όπως πληροφορείται το makthes.gr, η αύξηση στην τιμή του νερού, στα πρώτα κλιμάκια κατανάλωσης, ξεκινάει από 4,3% για 0-10 κ.μ. και κλιμακωτά αυξάνεται. Συγκεκριμένα, από 11 έως 40 κ.μ. αυξάνεται κατά 6% και για καταναλώσεις 41-60 κ.μ., η τιμή αυξάνεται κατά 8%. Επίσης, αυξάνεται και το πάγιο, που στο 4μηνο πάει στα 10 ευρώ, από 8 ευρώ που είναι την τελευταία περίπου δεκαετία.

Αύξηση της τάξης του 10% υπάρχει στο επαγγελματικό τιμολόγιο, ενώ αυξάνονται και οι τιμές στο νερό για άρδευση

Οι συνδικαλιστές του ΣΕΕΥΑΘ

Οι υπολογισμοί του ΣΕΕΥΑΘ, δίνουν μεγαλύτερες τελικές αυξήσεις στο λογαριασμό που θα περιμένει το κάθε νοικοκυριό ανά τετράμηνο- από 5% μέχρι 15%- σύμφωνα τουλάχιστον με τη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου.

Η επίπτωση του αυξημένου ενεργειακού κόστους

Αυτό που ως τώρα γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι, ότι η Εταιρεία, που ειδικά το 2022 ένοιωσε βαρύ το κτύπημα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, μόλις πάρει το ΟΚ της ΡΑΑΕΥ και του αρμόδιου Υπουργείου, θα προχωρήσει σε τιμολογιακές αναπροσαρμογές , οι οποίες θεωρούνται αναπόφευκτες λόγω της αύξησης του ενεργειακού και, συνολικά, του λειτουργικού κόστους.

Το 2017, όταν είχε γίνει η τιμολογιακή πολιτική που κανονικά ίσχυε ( μετά από παρατάσεις) ως το τέλος Δεκεμβρίου 2023, το ενεργειακό κόστος ήταν στο 90% περίπου του σημερινού. Τότε η μεγαβατώρα ήταν στα 80 ευρώ και σήμερα, μετά την μερική υποχώρηση της τιμής του ρεύματος από τα υψηλά του 2022, είναι στα 140-150 ευρώ/MWh. Η Εταιρεία, πρέπει να μπορεί να ανακατά το κόστος άντλησης, επεξεργασίας και διάθεσης ύδατος και γενικότερα το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μελέτη από τη Deloitte

Πριν ολοκληρώσει την πρόταση που κατέθεσε η ΕΥΑΘ Α.Ε. στη ΡΑΑΕΥ, είχε αναθέσει στη Deloitte χρηματο-οικονομική μελέτη, προκειμένου να καταλήξει στις εισροές που πρέπει να έχει, για να μπορεί να συνεχίσει με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος , το οποίο φτάνει στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2028.

Σε παρένθεση να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η ΕΥΑΘ Α.Ε. επέστρεψε, πλειοψηφικά, στον απευθείας έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, αφού μεταβιβάστηκαν οι μετοχές που ανήκαν στο Υπερταμείο, τον πρώην βασικό μέτοχό της.

Για τους συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ, η Εταιρεία, που διαχειρίζεται το νερό, βασικό δημόσιο αγαθό, δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε τιμολογιακές αυξήσεις.

Παράνομες συνδέσεις στην αποχέτευση

Εν τω μεταξύ η ΕΥΑΘ Α.Ε., προσπαθεί με ελέγχους που άρχισαν πριν περίπου ενάμισι μήνα, να κλείσει τις παράνομες συνδέσεις στο αποχετευτικό της δίκτυο, οι οποίες υπολογίζεται ότι αφορούν 2.500- 2.800 καταναλωτές. Με τους ελέγχους που γίνονται, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 700 παράνομες συνδέσεις στα δίκτυα αποχέτευσης.

Οι συνδέσεις αυτές, αφορούν νεότερες επεκτάσεις των δικτύων της Εταιρείας, σε περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο, το Ρετζίκι, ο Εύοσμος, ο Άγιος Ιωάννης.

Όταν εργολάβος, έχει από την Πολεοδομία οικοδομική άδεια, όπως δικαιούται, ζητάει από την ΕΥΑΘ εργοταξιακό νερό, όπως επίσης να του υποδειχθεί το σημείο στο δίκτυο αποχέτευσης, όπου θα μπορεί να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο της υπό κατασκευή οικοδομής.

Αυτό που συνέβη όμως, σε πολλές περιπτώσεις, είναι, ότι ορισμένοι «ξεχνούσαν», όταν η κατασκευή ολοκληρώνονταν , να ενημερώσουν την ΕΥΑΘ Α.Ε. . Βεβαίως, ακόμη κι’ αν η Πολεοδομία συνδεόταν on line με την ΕΥΑΘ, οι «τζαμπατζήδες» εύκολα θα μπορούσαν να έχουν δωρεάν την υπηρεσία αποχέτευσης ( σ.σ. η αξία της αποχέτευσης στο 80% της εκάστοτε τιμής του νερού) αφού η κάθε οικοδομική άδεια έχει 10ετή περίοδο για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ ο εργολάβος μπορεί να πάρει και παράταση για μία 5ετία.

Τώρα, σε όσους εντοπίζονται παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης, επιβάλλεται αναδρομική χρέωση της υπηρεσίας από το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η Εταιρεία, επενδύει σε έργα επεκτάσεων δικτύων και όχι μόνο και οι ωφελούμενοι πρέπει να ξεχάσουν το τζάμπα.

Άννη Καρολίδου για το makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΙΚ: Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο

@dmin

Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα 2020: Άνοιξαν και πάλι οι αιτήσεις

@dmin

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα