[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Ακούστε την Δημοσίευση”]
Αποφασισμένη να προχωρήσει τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που χωροθετήθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης, σε ΄Άγιο Αντώνιο και Μαυροράχη εμφανίζεται η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, παρά το «μπλόκο» που επιχειρούν να στήσουν πολίτες και φορείς του Λαγκαδά που προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Διαμηνύει μάλιστα ότι ο Φορέας δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο σχεδιασμό του, για τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την περιοχή του Λαγκαδά, καθώς η χωροθέτηση έγινε με βάση τις μελέτες, ενώ τηρήθηκε η νομοθεσία.
Σχολιάζοντας την προσφυγή που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 στο ΣτΕ το Συντονιστικό της Συνεργασίας Όλων (Φορέων, Συλλόγων και πολιτών) κατά της ΜΕΑ στον δήμο Λαγκαδά, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης τόνισε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη ή φορέα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όταν θεωρεί πως θίγεται.
«Το Συντονιστικό των φορέων θεώρησε πως αυτό έπρεπε να κάνει και καλώς το έκανε. Εμείς όμως από την πλευρά μας σχεδιάσαμε τα έργα, τηρώντας το νόμο και δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε» δήλωσε στο makthes.gr ο κ. Γεράνης.
Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή αφορά στη χωροθέτησή της Μονάδας, που σύμφωνα με τους ενάγοντες, βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
«Το έχουμε δει ξανά το έργο»
Υπογράμμισε πως οι μονάδες (ΜΕΑ) θα προχωρήσουν στη Θεσσαλονίκη και θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, ανεξαρτήτως των προσφυγών και των όποιων ενστάσεων.
«Η κατασκευή των έργων είναι μονόδρομος και σε αυτόν θα βαδίσουμε. Είναι υποδομές που ανοίγουν το δρόμο για τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη» σχολίασε ο κ. Γεράνης.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει πως ο ΦΟΔΣΑ «το έχει ξαναδεί το έργο… καθώς ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και οι προσφυγές με το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, που σήμερα, όπως είπε, λειτουργεί υποδειγματικά με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ γνωστοποίησε επίσης ότι το Σεπτέμβριο η διοίκηση του θα προβεί σε ενημέρωση των κατοίκων και φορέων Λαγκαδά, σε κάθε χωριό και κοινότητα, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο.
«Θα κάνουμε ότι ακριβώς κάναμε και στην περίπτωση του Αγίου Αντωνίου, όπου ενημερώσαμε τους κατοίκους για το έργο και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί» ανέφερε ο ίδιος.
Στη μονάδα δεν θα γίνεται καύση
Αναφερόμενος στην τεχνολογία που θα υιοθετηθεί και στη ΜΕΑ Λαγκαδά, ο κ. Γεράνης ξεκαθάρισε ότι θα βασίζεται στη μηχανική διαλογή, και ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνεται καύση απορριμμάτων.
«Το ξεκαθαρίζω αυτό, γιατί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για το ζήτημα, η οποία αναπαράγεται διαρκώς στην τοπική κοινωνία του Λαγκαδά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και πρόσθεσε «υπάρχει ανησυχία για τις μονάδες αυτού του τύπου, αλλά είμαστε εδώ για να πείσουμε την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία ότι πρόκειται για ένα έργο άρτιο, σύγχρονο, και πως τόσο για αυτό όσο και για τα υπόλοιπα, τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία και θα υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος».
Της Φανής Σοβιτσλή
*Η Φανή Σοβιτσλή είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας Μακεδονία.