Η σημερινή συγκυρία της πανδημίας αναδεικνύει με τον πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς αποτελούν σημαντική ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση που βιώνουμε.
Παρά την ανάγκη ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, σήμερα προωθείται μία διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης, χωρίς κανένα σχέδιο, και προωθώντας την αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ, δημιουργώντας νέες «Πτολεμαΐδες», αυτή τη φορά με φαραωνικά έργα ΑΠΕ, εξίσου καταστροφικά για το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τη γη αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Θυσιάζεται το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα στο όνομα της «πράσινης μετάβασης».
Όσον αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον Αιολικό Σταθμό, ισχύος 315MW, στο όρος Βέρμιο, που ήρθε σήμερα για συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, και με βάση το Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κ. Μακεδονίας, αναφέρουμε τα εξής:
- Η συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελεί περιοχή αιολικής προτεραιότητας.
- Το Βέρμιο είναι ήδη επιβαρυμένο με 84MW Αιολικών.
- Βάση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα σε κάθε Δήμο της χώρας αντιστοιχούν 21 MW Αιολικών σταθμών.
- Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει με διαφορά το μεγαλύτερο Αιολικό πάρκο της Ελλάδας (με παραπάνω από διπλάσια δυναμικότητα από το αμέσως επόμενο στη Ν. Εύβοια) και ένα από τα μεγαλύτερα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
- Το όρος Βέρμιο χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά, τη πλούσια καταγεγραμμένη χλωρίδα και πανίδα/ορνιθοπανίδα, τα καταφύγια άγρια ζωής που διαθέτει, αλλά και την ένταξη του στο Δίκτυο “NATURA 2000”. Αποτελεί μία περιοχή με έντονη ορεινή κτηνοτροφία, αλλά και με ιδιαίτερες δυνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης. Ακόμη, βάση μελετών περιβαλλοντικών οργανώσεων, την τελευταία 20ετία παρατηρήθηκε και στο όρος Βέρμιο η επανεμφάνιση της αρκούδας, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα προστασίας της περιοχής.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη (17.12.2020) καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα μας, για τη μη προστασία των περιοχών Natura. Η Ευρωπαϊκή ένωση κρίνει ότι η Ελλάδα, μη θεσπίζοντας εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό των κατάλληλων στόχων και μέτρων διατήρησης όσον αφορά τους 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας, έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτες τις περιοχές Natura.
Τέλος, ακόμη και το ίδιο το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο θεσπίστηκε το 2008, δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή περιβαλλοντική πραγματικότητα, δεδομένης της έντασης της κλιματικής αλλαγής και της αναγκαίας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.
Συνεπώς, εκτός από την ανάγκη νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αναδεικνύεται και η έλλειψη υποκείμενου σχεδιασμού που θα εξειδικεύει τη χωροθέτηση ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, μέσα από διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Συνοψίζοντας:
- Με βάση όλα τα παραπάνω αλλά και επικαλούμενοι το πρόσφατο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Π.Κ.Μ. και συγκεκριμένα το «άρθρο 12/Β. Ενέργεια και ΑΠΕ» το οποίο αναφέρει ότι «Η εγκατάσταση Φ/Β και αιολικών πάρκων πρέπει να αποφεύγεται εντός ζωνών προστασίας του αγροτικού τοπίου, εντός των εθνικών πάρκων και, γενικότερα, περιοχών προστασίας (Natura 2000, δασικές περιοχές)», κρίνουμε απαραίτητη την απόρριψη της ΜΠΕ η οποία επεκτείνει αλόγιστα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων (& συνοδών έργων) στο όρος Βέρμιο και μάλιστα εντός των ορίων περιοχών του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, όπως αναφέρεται στην ίδια τη ΜΠΕ.
- Θεωρούμε αναγκαία την άμεση υλοποίηση νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τους στόχους για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και τους στόχους για τη διατήρηση της γης και την προστασία της βιοποικιλότητας.
- Η ενεργειακή μετάβαση στην Κ. Μακεδονία οφείλει να γίνεται με γνώμονα το περιβάλλον και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες είναι κρίσιμο να έχουν λόγο και ρόλο σε διαδικασίες διαβούλευσης.
Εκτός από καταστροφική για το περιβάλλον, κάθε τέτοια απόφαση είναι και αντιδημοκρατική καθώς προχωρά εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες πανδημίες μη δίνοντας καμία δυνατότητα πραγματικής και ουσιαστικής διαβούλευσης. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Βασ. Όλγας 198, κτήριο UNESCO (ισόγειο), 54110 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313-319622
e-mail: koitamemprostapkm@gmail.com www.koitamemprosta.gr