Οικονομία

Καινοτόμες ιδέες για τα χρέη των νοικοκυριών ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Ένα νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα προανήγγειλε χθες Τρίτη (3/12) από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στόχος μας, είπε, είναι «να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας ιδιωτών και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των θεσμών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στο τελευταίο Euroworking Group, η Γερμανία δεν έκρυψε τη διαφωνία της με την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας για 4 μήνες.

Η Κομισιόν επίσης είχε υποδεχθεί την απόφαση αυτή χωρίς ενθουσιασμό στην έκθεσή της για την 4η αξιολόγηση, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό το καθεστώς να λήξει και να δοθεί μια οριστική λύση στο πλαίσιο του νέου, ολοκληρωμένου πλαισίου αφερεγγυότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι, να υπάρξει ένα ενιαίο πλαίσιο με μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης για την αποτροπή συσσώρευσης ιδιωτικών χρεών καθώς και μηχανισμοί ρύθμισης χρέους (για παράδειγμα ένα μηχανισμός για τη μόνιμη ρύθμιση των οφειλών). Για την πρώτη κατοικία, στο επίκεντρο είναι η εξεύρεση τρόπων στήριξης για την απόκτησή της, με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, αναζητούνται άμεσες διαδικασίες για τη διαχείριση του στοκ των κόκκινων δανείων που έχουν ενταχθεί στην προστασία του ν. Κατσέλη (π.χ. ειδικές συνθέσεις στα δικαστήρια).

Όλες οι παραπάνω ιδέες περιγράφονται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο (concept paper) που έστειλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για καινοτόμες ιδέες που εμπνέονται από το αμερικανικό σύστημα, αναφέρουν πηγές στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μείωση ενοικίου 80% για τις επιχειρήσεις, ποιοι εντάσσονται στο μέτρο

@dmin

Συντάξεις Απριλίου: Aλλαγή ημερομηνίας πληρωμής λόγο 25ης Μαρτίου

@dmin

ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές στα κριτήρια για επίδομα παιδιού, ενοικίου και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ)

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα