Υγεία

Κορωνοϊός: Η ημερομηνία – σταθμός για τα μέτρα περιορισμού και η οικονομική ύφεση

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν κινείται με ταχείς ρυθμούς και έτσι δεν θα νοσήσουν πολλοί άνθρωποι σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Το «στοίχημα», όμως, είναι η διασπορά του να μην συνεχιστεί για πολύ καιρό, φθάνοντας και τον Μάιο.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, ώστε να αποφύγουμε την κατακόρυφη αύξηση που ενδεχομένως να είχε την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η 6η Απριλίου θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα αλλά και για την κυβέρνηση η ημερομηνία – σταθμός. 

Και αυτό γιατί τότε θα κριθεί το κατά πόσον θα χρειαστεί να συνεχιστούν για άλλες δύο εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα ή εάν μπορεί να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωσή τους.

Αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα έχουν τα ήδη εφαρμοσμένα μέτρα στην εξάπλωση του ιού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου -παρότι βρίσκεται σε καραντίνα και λειτουργεί μέσω τηλεδιασκέψεων- διατηρούν την εικόνα πως βήμα – βήμα θα προχωρούν σε νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες και ανάλογα τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, θα παίρνουν αποφάσεις ανάλογα με την κρισιμότητα ή όχι της εξάπλωσης της πανδημίας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι αεροπορικές πτήσεις και έτσι μετά τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία και ανάλογα με τον τρόπο που κινείται ο ιός στη Γαλλία και τη Γερμανία να υπάρξουν αντίστοιχες απαγορεύσεις και για τις αερογραμμές αυτών των χωρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΣτΠέτσας αναφέρει:
«Είμαστε κοντά στο ύψιστο δυνατό περιορισμό, αξιολογούμε χώρες όπως Γερμανία και Γαλλία και οποιαδήποτε εισήγηση , θα ληφθεί υπόψη από τον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις του».

Ταυτόχρονα και νέοι ΚΑΔ επιχειρήσεων θα μπαίνουν τις επόμενες ημέρες στα μέτρα της κυβέρνησης που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και νέες επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Συνέπεια αυτών θα είναι όλο και περισσότερος κόσμος να μένει σπίτι αναγκαστικά, αφού δεν θα κινείται για την εργασία του.

Παρά την αισιοδοξία ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας.

Για αυτό το λόγο πηγαίνουν στις εκτιμήσεις τους βήμα – βήμα, αφού ο κίνδυνος είναι να μην εξαπλωθεί πολύ γρήγορα ο ιός, ώστε να μην δούμε εικόνες αντίστοιχες με αυτές στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο στόχος είναι γρήγορα να επανέλθει η ελληνική κοινωνία σε ιάσιμες καταστάσεις που θα αλλάξουν το κλίμα κυρίως στην οικονομία που αυτή την ώρα βρίσκεται σε «καραντίνα».

Ήδη στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τη δυσοίωνη προοπτική με έντονο σκεπτικισμό και αναζητούν τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης που θεωρείται βέβαιον ότι βρίσκεται προ των πυλών.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι «το δίπολο ζήτηση και κατανάλωση» στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την οικονομία και την αγορά καθηλωμένη.

Μετά την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι θα τα πάει καλά και στην οικονομία.

Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί για επιχειρήσεις και εργαζόμενους είναι «ασπιρίνες» μπροστά σε αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας και στην οικονομία.

Τα μέτρα Βρούτση βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των κομμάτων της αντιπολίτευσης γιατί ορισμένα από αυτά υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην εργασία και να «βολέψουν», όχι προσωρινά αλλά μακροπροόθεσμα, αλλάζοντας το «χάρτη» εργασίας.

Στο θέμα της αναστολής συμβάσεων και την απαγόρευση απολύσεων, δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται η επιχείρηση να επαναπροσλαμβάνει τους ίδιους εργαζόμενους και όχι διαφορετικούς –και μάλιστα με χαμηλότερους μισθούς. Αυτό είναι κάτι που τα κόμματα της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργήσει εργασιακή «ζούγκλα».

Η κυβέρνηση θεωρώντας ότι όλα αυτά τα έχει υπόψη της, αναφέρει ότι «θα ρίξει χρήματα στην αγορά» μέσα από διάφορα προγράμματα της ΕΕ αλλά ενδεχομένως και από το μαξιλάρι των 34 δισ. που έχει εγγύηση για το χρέος.

Τα χρήματα αυτά μπορεί να διατεθούν όχι μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους αλλά και ρίχνοντας και ζεστό χρήμα στην αγορά για να ανακάμψει σχετικά γρήγορα.

Αν όλα αυτά συμβούν και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να «διορθώσει» γρήγορα την πορεία της οικονομίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, το μεγάλο της «ατού» μέχρι σήμερα –η οικονομία– ενδέχεται να στραφεί εναντίον της.

Ευάγγελος Γιακουμής , CNN Greece

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κοροναϊός: Θετική έγκυος σε δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι

@dmin

ΕΟΦ: Ανάκληση φαρμακευτικού προϊόντος

@dmin

Covid-19: Έκτακτα μέτρα στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα