Προληπτικά κλείνουν επίσημα με ΦΕΚ από αύριο Δευτέρα τα γυμνάσια, καθώς τα λύκεια ήταν ήδη κλειστά.
Η επιτροπή των ειδικών διχάστηκε για τα γυμνάσια, τα οποία ήταν να μείνουν ανοιχτά αλλά μόνο για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να κλείσουν και αυτά.
Για τα λύκεια δεν υπήρξε καμία διχογνωμία, διότι θεωρήθηκε ότι τα παιδιά αυτά , ηλικίας άνω των 16 ετών κυκλοφορούν περισσότερο και κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.
Αντιθέτως σε δημοτικά και γυμνάσια (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει το Υπουργείο Παιδείας) δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενική διασπορά του ιού καθώς το ποσοστό των σχολείων και των σχολικών τμημάτων που έμειναν κλειστά ανέρχεται σε ποσοστό 0,7% για τις 14000 σχολικές μονάδες και σε ποσοστό 0,9% για τα σχολικά τμήματα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η επιτυχία της μη διασποράς οφείλεται στην απόφαση του Υπουργείο για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από την ηλικία των 4 ετών κι άνω.
Μέτρο το οποίο φαίνεται ότι τηρήθηκε κατά γράμμα αποδίδοντας αποτελέσματα, ενώ σε χώρες όπως Γαλλία που η μάσκα απευθυνόταν σε μαθητές άνω των 11, τώρα επιβλήθηκε η χρήση της μάσκας στο σχολείο και σε μαθητές άνω των 6 ετών.
Από αύριο Δευτέρα ξεκινά η τηλεκπαίδευση στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας με πλήρες ωράριο και συνέχιση της ύλης κανονικά , όπως και στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.
Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών).
Αντίθετα συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες.
Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για καθηγητές και μαθητές και θα μπαίνουν και απουσίες.
Η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει ο μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του.
Η συμπλήρωση και φύλαξη του Ηλεκτρονικού Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης είναι υποχρέωση του εκπαιδευτικού.
Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης.
Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά. Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.