Στην προσέλκυση επενδύσεων της τάξεως των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για τη λουτρόπολη, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, στοχεύει ο δήμος Λαγκαδά.
Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών και την προσέλκυση επενδύσεων που θα αναμορφώσουν και θα αναβαθμίσουν την πασίγνωστη Λουτρόπολη δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή, ο δήμος Λαγκαδά προχωρά μέσα στον Μάρτιο στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού.
Η οικονομοτεχνική μελέτη έχει γίνει ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και βάσει αυτής η παρούσα διοίκηση θα εκπονήσει τον Διεθνή Διαγωνισμό, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο δήμαρχος του δήμου Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, μιλώντας στη Voria.gr, επισήμανε ότι η διοίκηση θα φέρει σύντομα το θέμα του διαγωνισμού στο Δημοτικού Συμβούλιο, τηρώντας έτσι, όπως λέει, και την προεκλογική του δέσμευση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η επένδυση που πρέπει να γίνει από τον ανάδοχο στην έκταση των 800 στρεμμάτων είναι της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ενοίκιο υπολογίζεται στις 210.000 ευρώ τον χρόνο. Από εκεί και πέρα ο ανάδοχος θα εστιάσει στους τρόπους της αναβάθμισης αλλά και της δημιουργίας νέων υποδομών όπως ξενοδοχεία, μπάνγκαλοους, κέντρου αποκατάστασης και αθλητικών υποδομών.
Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση μέσα στο μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εφόσον υπάρχει θετική εισήγηση θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός, με τον κ. Ταχματζίδη να εκτιμά ότι, λόγω του φύσεως του διαγωνισμού, θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Ο δήμαρχος Λαγκαδά χαρακτηρίζει την επένδυση ζωτικής σημασίας, εφόσον βέβαια υπάρξει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, καθώς θα δημιουργηθούν στη Λουτρόπολη πάνω από 150 θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί η τουριστική ζήτηση από τους τουρίστες που θα έρχονται ακόμη και από το εξωτερικό για λουτροθεραπεία.
Οι ιστορικοί λουτήρες
Τα λουτρά Λαγκαδά φημίζονται για τους λουτήρες τους με τη μοναδική αρχιτεκτονική που δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι μεταφέρεται στην εποχή του Βυζαντίου.Ο Βυζαντινός λουτήρας Ιουστινιανός και ο Βυζαντινός λουτήρας Μυγδονία είναι το πιο σημαντικό βυζαντινό κτίσμα με χρήση λουτήρα παρόμοιας φύσεως στη Βόρειο Ελλάδα, διαφέροντας ως προς τη μορφή και τη λειτουργία από παρεμφερή κτίρια με χρήση χαμάμ όπως τα Λουτρά Παράδεισος και το Λουτρό της Αγοράς στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, με εξαίρεση τους Βυζαντινούς Ναούς, είναι ένα από τα ελάχιστα μνημεία που διατηρούν μέχρι σήμερα την αρχική τους χρήση. Οι γραπτές πηγές με τα λουτρά είναι ελάχιστες. Μια παράδοση αναφέρει ότι τα λουτρά ήταν γνωστά από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου όπου ο αυτοκράτορας με τη μητέρα του Αγία Ελένη, λούστηκαν στις πηγές για αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν.
Σε λεύκωμα της λουτροπόλεως του Λαγκαδά, το 1936 αναφέρεται ότι κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ο Ρωμαίος στρατηγός Ιουστινιανός, ανέγειρε τους λουτήρες των θερμοπηγών. Μια δεύτερη παράδοση λέει πως τα λουτρά χτίστηκαν γύρο στο 900 μ.Χ, από τον στρατιωτικό ιατρό Ιουστινιανό. Σε κάθε περίπτωση, η βυζαντινή καταγωγή των λουτρών επιβεβαιώνεται από το ίδιο το μνημείο, όπου διακρίνονται ακόμη τμήματα της αρχικής βυζαντινής τοιχοποιίας.
Η οθωμανική αρχιτεκτονική μορφή των οξυκόρυφων τόξων στο εσωτερικό των δύο λουτήρων, φανερώνει τις επεμβάσεις κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και αποτελεί ένδειξη για τη διαρκή χρήση των λουτρών από την εποχή που κατασκευάστηκαν.
Σχετική μαρτυρία παραθέτει ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί που το 1670 επισκέφθηκε τα λουτρά.
Κατά τον 20ο αιώνα, λόγω της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Λαγκαδά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών, αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα και κατασκευάστηκαν συμπληρωματικές κτιριακές εγκαταστάσεις στον ευρύτερο χώρο των λουτρών.
Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν επαφή με τα βυζαντινά κτίσματα, τα οποία το 1984 κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία.
Επίσης στις εγκαταστάσεις λειτουργεί ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένους για τις παθήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος αλλά και ακόμη ένας λουτήρας για ιδιωτική χρήση για παρέες και οικογένειες.
Ακόμη στις εγκαταστάσεις των Λουτρών, προσφέρεται υπηρεσία χαλάρωσης και φροντίδας σώματος, σε όμορφο και άνετο περιβάλλον.
Πηγή: Voria.gr