Το ολοκληρωμένο σχέδιο, μέσα από το οποίο θα επέλθει ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα και η ανοικοδόμηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου που αφορά στην τηλεργασία.
Ο κ. Βορίδης έθεσε στον πυρήνα αυτού του σχεδιασμού την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στην κατεύθυνση επιμόρφωσης
του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη νέα εποχή.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, στόχος του είναι ο σχεδιασμός ενός Δημόσιου Τομέα που θα είναι σε θέση να ξανασυναντηθεί με τα σύγχρονα ρεύματα της Δημόσιας Διοίκησης, να εμπνεύσει τους υπαλλήλους και να τους εντρυφήσει μία νέα διοικητική νοοτροπία η οποία θα βγάλει το Δημόσιο από την απαξίωση, επισημαίνοντας ότι αυτό συνιστά εθνική προσπάθεια.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος για την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε υλοποίηση της συνεργασίας που έχει συνάψει το ΕΚΔΔΑ με τη Microsoft. Χαρακτήρισε δε την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου ως κεντρική και βασική πολιτική της Κυβέρνησης.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το ΕΚΔΔΑ επισπεύδει την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους Εσωτερικούς Ελεγκτές, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση.
Απαντώντας στις επιφυλάξεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση αναφορικά με το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την τηλεργασία τόσο σε έκτακτες όσο και σε κανονικές συνθήκες, τόνισε ότι αυτό αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας και δεν συνιστά υπηρεσιακή μεταβολή.
Επιπροσθέτως, ο υπουργός υπογράμμισε ότι βασικός γνώμονας για την εφαρμογή της τηλεργασίας είναι να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και διευκρίνισε ότι ο καθορισμός των τηλεργαζομένων θα αποτελεί αποκλειστικά διευθυντικό δικαίωμα. Αποσαφήνισε μάλιστα ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στην εφαρμογή της τηλεργασίας προκειμένου να μην αποξενώνεται ο εργαζόμενος από τον χώρο εργασίας του.
Αναφορικά με την παροχή εξοπλισμού στους υπαλλήλους που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν τον θεσμό της τηλεργασίας, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να υλοποιηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό, δεν θα πρέπει να αποκλείει τον εργαζόμενο από την επιλογή να τηλεργαστεί.
Εξάλλου, ο υπουργός παρατήρησε ότι το ελληνικό κράτος λειτούργησε υποδειγματικά μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι η λειτουργία του σε συνθήκες κρίσης είναι εφικτή και χαρακτήρισε στοίχημα την εφαρμογή αυτής της καλής πρακτικής σε συνθήκες κανονικότητας.
Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση βλέπει με καθαρό τρόπο τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στη νέα εποχή και ανέδειξε την ευκαιρία το ελληνικό Δημόσιο να πρωταγωνιστήσει σε αυτή.