Επικαιρότητα

Μεταναστευτικό: Μικρότερη και ελεγχόμενη δομή στη Μόρια

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Ακούστε την Δημοσίευση”]

Με φόντο τον εκσυγχρονισμό του ΚΥΤ Μόριας και τη μετατροπή του κέντρου σε κλειστή ελεγχόμενη μικρή δομή, την εξαγγελία για τη δημιουργία κέντρου υγείας , την έλευση της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λέσβο, τα νέα σενάρια περί «επέκτασης» και «επίταξης», τα οποία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε στην «Κ» «προβοκάτσια», καλλιεργούν το έδαφος για κινητοποιήσεις από τους κατοίκους της Μόριας και των γύρω χωριών.

  • Στο μεταξύ 4.444 αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες έχουν αποχωρήσει από το νησί από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Ιουλίου.
  • Στις 13.984 ανέρχεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βόρειο Αιγαίο, στη Λέσβο καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν εννέα αφίξεις βαρκών από τις απέναντι ακτές, με συνολικά 285 επιβαίνοντες.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει ότι οι ροές στη Λέσβο έχουν μειωθεί κατά 85% κατά το τετράμηνο (Απρίλιος-Ιούλιος) σε σχέση με πέρυσι και κατά 94% συνολικά στα νησιά για την ίδια περίοδο.

«Χρειάζεται να συνεχιστεί σταθερά η αποσυμφόρηση της Μόριας. Παράλληλα έχουμε δηλώσει ότι καταργούμε και τα προγράμματα παράλληλης φιλοξενίας, δηλαδή τα διαμερίσματα και τις άλλες δομές που είχαμε στα νησιά μας. Με τη λειτουργία των άλλων κέντρων, αυτά καταργούνται», επισημαίνει ο κ. Μηταράκης.

Το υπουργείο έχει δώσει εντολή, στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο όπου αναμένονται οι νέες δομές, «να σταματήσουν τα άλλα προγράμματα ώστε να μην έχουμε πολλαπλούς προορισμούς αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου.

Τα πολλαπλά προγράμματα στέγασης που «έτρεχαν» στα νησιά δημιουργούσαν πολλαπλές πηγές πίεσης στις τοπικές κοινωνίες.  Και αυτό είναι κάτι που οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να το σηκώνουν», επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» για τον αναβρασμό στον Μόλυβο και τις φήμες περί ενοικίασης ξενοδοχείων.

Στη συγκέντρωση των κατοίκων της Μόριας που έγινε την Πέμπτη μετέβη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος άκουσε τα παράπονά τους ότι μηχανικός από το υπουργείο Μετανάστευσης βρίσκεται σε αναζήτηση ελαιοκτημάτων προς ενοικίαση.

«Κατανοώ απολύτως την αγανάκτηση και τον θυμό των κατοίκων της πολύπαθης Μόριας για αυτό το τεράστιο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσεως που ταλαιπωρεί επί μία πενταετία την περιοχή» τόνισε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, πάντως, είναι κατηγορηματικός στην επέκταση του ΚΥΤ, αφήνοντας να εννοηθεί στην «Κ» ότι πρέπει να δημιουργηθεί πλησίον του ΚΥΤ νέα δομή για να κλείσει η παλιά, καθώς δεν μπορούν να γίνουν εργασίες με 14.000 διαμένοντες.

Τόνισε ότι στόχος του είναι η νέα δομή να είναι ελεγχόμενη, για λιγότερο κόσμο, να κλείνει το βράδυ στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της παραβατικότητας, «και για να νιώθουν και οι ντόπιοι ασφαλείς».

Αντιδράσεις επίσης υπάρχουν και για τη νέα δομή-κέντρο υγείας που δημιουργεί απέναντι από το ΚΥΤ Μόριας το υπουργείο Μετανάστευσης με χρηματοδότηση από την ολλανδική κυβέρνηση, με στόχο την αποσυμφόρηση του μοναδικού νοσοκομείου του νησιού.

«Διαφωνώ με τη δημιουργία δομής υγείας, εφόσον δεν δημιουργείται με κρατικά χρήματα, και επίσης φαίνεται ότι παγιώνει και μονιμοποιεί το ΚΥΤ Μόριας, ενώ θέση μας είναι κλείσει διά παντός», λέει στην «Κ» ο κ. Μουτζούρης.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, Κω Θεοδόσης Νικηταράς και Λέρου Μιχάλης Κόλιας, απέστειλαν κοινή δήλωση – αίτημα με θέμα την παράταση περιορισμού κυκλοφορίας μεταναστών – προσφύγων που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής των νησιών, καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 3 Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς, αναφέρει στην «Κ» ότι ήταν πρόταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου η παράταση του Lockdown στα ΚΥΤ, η οποία και έγινε δεκτή τις προηγούμενες φορές.

«Το γεγονός των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης του Βορείου Αιγαίου, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη προσπάθεια των αστυνομικών που καθημερινά δίνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα ώστε να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας».

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου

Για τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υγείας, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εξωτερικά του χώρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Μόρια, έχει ανακοινωθεί η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία θα βρίσκεται στο νησί και συγκεκριμένα στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο, προσκεκλημένη της Μητρόπολης Μυτιλήνης.

Για τα εγκαίνια αναμένεται στη Λέσβο και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Εντούτοις, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ότι θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αγιάσο, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη τιμή η επίσκεψή της, αλλά ότι «διαφωνεί» με την παρουσία της στα εγκαίνια της νέας δομής – Κέντρου Υγείας.

*Άρθρο της Ανθής Παζιάνου 

Η Ανθή Παζιάνου είναι Δημοσιογράφος της Καθημερινής

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Covid-19: Ανέστειλε την λειτουργία της η επιχείρηση με τα κρούσματα στην Καβάλα

@dmin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να «τρέξει» 14 στρατηγικές επενδύσεις

Lockdown: Αλλαγές για ψάρεμα, κυνήγι και αθλητισμό (ΦΕΚ)

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα