Υπουργεία

Μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών συμμετοχής των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία

Ypourgiko-Symboulio-800x392 ota24
Πολύ ικανοποιητική λύση για την διευκόλυνση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων χαρακτήρισε τη συμφωνία της Διακομματικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τα βασικά σημεία που αφορούν στην διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και στην απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και υπενθύμισε:

  • Για να γίνει νόμος ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές (Σύνταγμα άρθρο 51 παρ. 4)
  • Αντιθέτως με τα ισχύοντα για τον εκλογικό νόμο, η μη συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας δεν μεταθέτει την εφαρμογή του στις μεθεπόμενες εκλογές.
  • Αν δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι δεν ισχύει ο νόμος σε καμία εκλογική αναμέτρηση

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης περιελάμβανε:

  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν όλοι οι εκλογείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά εκτός επικρατείας την ημέρα των εκλογών
  • Αφορά εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα
  • Η ψηφοφορία γίνεται με επιστολική ψήφο όπως προκρίνεται ως βέλτιστος τρόπος στο Σύνταγμα
  • Ο εκλογέας επιλέγει μεταξύ των ψηφοδελτίων επικρατείας των κομμάτων
  • Η επιστολική ψήφος έδινε τη δυνατότητα είτε στην παρούσα φάση είτε στο μέλλον να υπολογίζεται η ψήφος του εκλογέα στην βασική εκλογική του περιφέρεια εντός Ελλάδας ή ακόμα και επιλογής υποψηφίου βουλευτή
  • Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος του εκλογέα θα μετράει ισότιμα για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος και επομένως για την συνολική κατανομή και των 300 εδρών

Επανέλαβε τα σημεία της συμφωνίας της Διακομματικής Επιτροπής, τα οποία είναι:

1. Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτήρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτήρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία

2. Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.

3. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν εφόσον επιθυμούν έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.

4. Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

5. Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών το οποίο συνδέεται άμεσα με την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
  • Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.
  • Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
  • Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥπΟικ και ΥπΕς.
  • Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας.
    Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
  • Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων.

Το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα δώσει διαδοχικά τα δύο νομοσχέδια στα κόμματα για διαβούλευση και συζήτηση ώστε στα τέλη Νοεμβρίου, που θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, να περάσει από τη Βουλή η απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και η διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Επικρατείας Ελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΣ: Τα μέτρα για τη λειτουργία Δημοσίου και Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια του lockdown

@dmin

Υπουργείο Εργασίας: Σημεία συνέντευξης της Δόμνας Μιχαηλίδου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»

@dmin

Γεωργιάδης: Είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα