Απόψεις

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΝ κ Άδωνη Γεωργιάδη και η πραγματικότητα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως οι Έλληνες πολίτες μείωσαν την κατανάλωση και κρυώνουν όχι εξαιτίας των υψηλότατων τιμών και της  ανέχειας, αλλά εξαιτίας της κακής ψυχολογίας καθώς είναι επηρεασμένοι και “σφιγμένοι”  από τον πόλεμο. Λεφτά έχουμε δηλαδή αλλά ψυχολογία να τα ξοδέψουμε δεν έχουμε.

Του Χρήστου Μανταρτζίδη

Υποστήριξε ουσιαστικά πως οι Έλληνες πολίτες πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να απολαύσουν την ποιότητα ζωής που προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ.  Γι αυτόν τον λόγο και οι υπερβολικά φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου (σημαντικά υψηλότεροι του μέσου μηνιαίου εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων) που έλαβαν πολλοί συμπολίτες μας και δεν έχουν  την δυνατότητα να τους εξοφλήσουν, οφείλεται στην αρνητική ψυχολογία και όχι στο γεγονός ότι οι τιμές είναι υψηλότατες και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Δεν φταίει ο λογαριασμός της ΔΕΗ συμπολίτες, η ψυχολογία σας φταίει.

Η θερμοκρασία που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών στην Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε 12o C όπως δείχνουν τα θερμόμετρα. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να αισθάνονται την θερμοκρασία στους 23o C, σύμφωνα με τον κ Γεωργιάδη, καθώς όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Το κρύο είναι συνθήκη του μυαλού και όχι συνθήκη του περιβάλλοντος. Η κακή ψυχολογία δηλαδή είναι υπεύθυνη για την “ψυχρολογία” που επικρατεί. Οι πολίτες δεν βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια τους όχι εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου αλλά διότι δεν έχουν την κατάλληλη “ψυχολογία”. Δηλαδή δεν είναι ότι δεν έχουν τα χρήματα, αλλά είναι ότι δεν έχουν την θετική ψυχολογία να τα ξοδέψουν. Βέβαια, τελευταία η ψυχολογία των πολιτών  είναι μάλλον λίγο…παγωμένη. Καταλάβατε; Γιατί εγώ δεν κατάλαβα…

Σίγουρα ο κ Γεωργιάδης αλλά και αυτοί με τους οποίους συναναστρέφεται δεν κρυώνουν, κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ο κόσμος του γενικά δεν έχει αλλάξει και η ζωή τους δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Αναρωτιέμαι όμως εάν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Εάν κυκλοφορεί στο δρόμο, εάν μπαίνει σε μαγαζιά. Εάν συναντά υπαλλήλους ή επαγγελματίες και συζητά μαζί τους ώστε να καταλάβει πως οι πολίτες και κρυώνουν και το μήνα δεν έχουν να βγάλουν. Άλλωστε ζούμε στην Ελλάδα, την χώρα που (πολύ) πλούσιοι άεργοι (εφ’ όρου ζωής) πολιτικοί αποφασίζουν για τις ζωές και “βοηθάνε” αυτούς που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα και δεν τα βγάζουν πέρα… καταλάβατε;

Ο κ Γεωργιάδης δεν είναι οικονομολόγος. Νομίζει όμως ότι παρέδωσε μαθήματα οικονομικών. Έτσι του είπαν να πει οι σύμβουλοί του και έτσι είπε. Βέβαια έχει δίκιο σχετικά με την σχέση οικονομίας και ψυχολογίας. Φυσικά και η οικονομία επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογία. Φυσικά και σε εποχές υψηλής αβεβαιότητας, όπως η σημερινή, ο κόσμος “μαζεύεται” και η οικονομία συρρικνώνεται.  Στην περίπτωσή μας όμως ο λόγος της μείωσης της κατανάλωσης δεν είναι η αρνητική ψυχολογία. Είναι οι πολύ υψηλές τιμές. Τιμές δυσανάλογα υψηλές με τα εισοδήματα της πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας. Και οι τιμές αυτές εμπεριέχουν υψηλότατους φόρους, που ουσιαστικά είναι αυτοί (οι φόροι) που δημιουργούν τις πολύ υψηλές τελικές τιμές. Υψηλότατες τιμές σε βασικά αγαθά τόσο σημαντικά όπως τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα τρόφιμα κλπ που τα καθιστούν απρόσιτα από την κοινωνική πλειοψηφία και αναμένεται να δημιουργήσουν οξύτατα προβλήματα στην αδύναμη και ευάλωτη  Ελληνική οικονομία.

Και σε πολιτικό επίπεδο, καλό θα είναι να μην ξεχνάει ο κ Γεωργιάδης ότι η ψυχολογία και η ψυχρολουσία έχουν άμεση σχέση και πάνε χέρι-χέρι.  

Χρήστος Μανταρτζίδης
Οικονομολόγος – Διεθνολόγος

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

admin

Πάρης Τσογκαρλίδης: «Πόντιος Πιλάτος» η Διοίκηση του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

@dmin

Σ’ αυτό το τόπο «Κάποιοι δουλεύουμε και ΚΑΠΟΙΟΙ (δυστυχώς οι περισσότεροι) ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΟΥΝ»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα