Οδηγός του Πολίτη

Οι τρείς αριθμοί SMS μετακίνησης για τα Χριστούγεννα

Μεγάλο μπέρδεμα επικρατεί για τα Χριστούγεννα και το τραπέζι το μεσημέρι. Οι τρεις αριθμοί για τα Χριστούγεννα και ο κωδικός μετακίνησης SMS στο 13033.

Μεγάλο μπέρδεμα επικρατεί για τα Χριστούγεννα και το τραπέζι το μεσημέρι (αφού το βράδυ έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας), με το όριο των 9 ατόμων που λέει η κυβέρνηση και με το οποίο δεν συμφωνούν οι λοιμωξιολόγοι.

Ταυτόχρονα, ακόμη δεν υπάρχει επίσημος αριθμός μετακίνησης SMS στο 13033 για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο πληροφορίες λένε ότι για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα SMS με το νούμερο 6 στο 13033 ενώ θα μπορεί να γίνει με την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας από το forma.gov.gr

Όπως είναι φυσικό, όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, τόσο φουντώνουν οι ερωτήσεις για το πώς θα γιορτάσουμε τελικά φέτος εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Με πόσα άτομα μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν, μέχρι ποια ώρα μπορούμε να κάτσουμε παρέα, ποιον κωδικό πρέπει να στείλουμε στο 13033.

Οριστική απάντηση στα ερωτήματα αυτά ακόμα δεν υπάρχει, όμως τα σενάρια και οι πληροφορίες που διαρρέονται καταλήγουν σε τρεις αριθμούς, 6, 9 και 10.

Έξι θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο κωδικός που στέλνουμε στο 13033, αν θέλουμε να επισκεφθούμε ένα άλλο σπίτι για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

Εννιά θα είναι όπως φαίνεται τα άτομα που μπορούν φέτος να κάτσουν στο γιορτινό τραπέζι, ενώ δέκα θα είναι η ώρα που θα πρέπει να επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει και για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καταποντίζοντας τις ελπίδες κάποιων για πιο… χαλαρές γιορτές.

Χαμός και με τη μείωση των τεστ

Στα ύψη παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα μας

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 62 θανάτους και 558 διασωληνωμένους.

Οι αριθμοί είναι μειωμένοι, ωστόσο και τα τεστ ήταν λιγότερα, μιας και την Κυριακή τα διαγνωστικά κέντρα είναι κλειστά.

Συγκεκριμένα, έγιναν 11.979 τεστ – μαζί με τα rapid.

Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 5,3%, ποσοστό που δεν επιτρέπει εφησυχασμό

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν 1.194 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε 15.683 κλινικά δείγματα. Δηλαδή, ποσοστό θετικότητας 7,6%.

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκαν 693 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μετά από εργαστηριακούς ελέγχους, αισθητά μειωμένους σε αριθμό αφού αφορούσαν σε 9.432 κλινικά δείγματα. Ποσοστό θετικότητας 7,4%.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν 639 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο αριθμός, όμως, των ελέγχων έπεσε στα 7.178 κλινικά δείγματα.

Οι λοιμωξιολόγοι αντιδρούν για το 9

Με έκπληξη και απορία οι λοιμωξιολόγοι ακούνε για την παρουσία εννέα ατόμων στο ρεβεγιόν δείχνοντας την κυβέρνηση. Υπέρ της πρότασης της εκκλησία για την λειτουργία των ναών η Αθηνά Λινού.

«Ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, λέγοντας με τον τρόπο της πώς πρόκειται για μια καθαρά κυβερνητική απόφαση.

Ακόμη η κα. Λινού τάχθηκε υπέρ υπέρ της πρότασης της εκκλησίας για την λειτουργία των ναών χαρακτηρίζοντας «λογική» την άποψη για παρουσία 1 ανθρώπου ανά 15 τετραγωνικά μέτρα καθώς με αυτή την αναλογία τηρούνται οι αποστάσεις.

Κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Ο κ. Γώγος είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονική απογραφή: Τι θα γίνει με όσους δεν την κάνουν

@dmin

ΕΦΚΑ: Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας

@dmin

Αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι μαθητές εντός και εκτός σχολικών τάξεων

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα