Στην υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που θα αναβαθμίσει το Μελισσοχώρι προχωρά η διοίκηση του Παντελή Τσακίρη στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση άνω των 430.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της πλατείας Μελισσοχωρίου.
Ειδικότερα, το δ.σ. του Πράσινου Ταμείου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε την ένταξη του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Μελισσοχωρίου» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Το έργο αφορά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κεντρικού ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, που συνιστά η πλατεία.
«Για εμάς η ανάπτυξη δεν σταματά ποτέ. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση περίπου 430.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, για να προχωρήσουμε στην αισθητική ανάπλαση της πλατείας Μελισσοχωρίου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την κοινότητα και τους κατοίκους. Θα δημιουργηθεί ένα νέο τοπόσημο στο Μελισσοχώρι, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών και παράλληλα θα αναδεικνύει την ιστορία της περιοχής», αναφέρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα
Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα βασίζεται στην ανασύσταση της πλατείας και του τρόπου που αυτή βιώνεται και γίνεται αντιληπτή.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου, η ανάδειξη του πλάτανου και της βρύσης σε κεντρικό στοιχείο της πλατείας, η ενσωμάτωση των Ηρώων και η ένταξη της βιβλιοθήκης στη λειτουργία της πλατείας.
Οι επεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι ήπιες, καλαίσθητες, εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον του οικισμού και οι κατασκευές θα γίνουν από υλικά ανθεκτικά στην ανθρώπινη χρήση, στις καιρικές συνθήκες και στο χρόνο.
Η νέα πλατεία θα έχει διαβάθμιση επιπέδων, θα εξυπηρετεί την κίνηση πεζών και οχημάτων, θα σχετίζεται με τα γύρω κτίρια και την ευρύτερη περιοχή και θα είναι εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία.
Όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή του έργου η στόχευση είναι πολλαπλή και πολυεπίπεδη. Προβλέπεται η αναβάθμιση της σημασίας και της ταυτότητας του χώρου, η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου, ελκυστικού και φιλικού για κατοίκους και επισκέπτες, η αύξηση και ενοποίηση του ελεύθερου χώρου, η ανάπτυξη δυνατοτήτων για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού ατόμων (π.χ. εκδηλώσεις, φεστιβάλ), η εξυπηρέτηση των παρακείμενων λειτουργιών, η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού.