Κάθε χρόνο, παγκοσμίως χιλιάδες γυναίκες δολοφονούνται από το σύντροφο ή από κάποιον συγγενή τους ή επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους προκειμένου να σωθούν από καταστάσεις προβληματικές.
Η 25η Νοεμβρίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανακηρύχτηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1999 ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την UNICEF δημοσιεύει και παρουσιάζει την 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη.
Στις σελίδες της αποτυπώνονται, η κατάσταση της έμφυλης βίας στη χώρα μας, με έμφαση στην περίοδο της πανδημίας από τον Covid-19, το έργο και οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών.
Η επιβολή της καραντίνας και ο εγκλεισμός έφερε αύξηση φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία.
Οι ανοδικές αυτές τάσεις δεν καταγράφονται μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό λόγω της πανδημίας να αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια που γίνεται για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας: σωματικής λεκτικής, ψυχολογικής κ.α.
Σε πέντε πόλεις οι περισσότερες εκκλήσεις γυναικών για συμβουλές ενάντια στη βία
Την περίοδο του πρώτου Covid-19 lockdown και πιο συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου -Απριλίου 2020, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου δομών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών απευθύνθηκαν συνολικά 549 γυναίκες.
Κατά την περίοδο αναφοράς βασική πηγή ενημέρωσης των γυναικών ήταν η Γραμμή SOS 15900 με 39% τον μήνα Απρίλιο 2020, ενώ το 18% ενημερώθηκε από άλλο φορέα
Αναλυτικά, στα Συμβουλευτικά Κέντρα τον Απρίλιο 2020 σχεδόν το 55% εξ αυτών εξυπηρετήθηκε στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ σχεδόν το 17% στην Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Χίο και Μυτιλήνη και το 28% στα υπόλοιπα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου.
Οι επικρατέστερες μορφές βίας κατά των γυναικών και τους δύο μήνες αναφοράς υπήρξε η ενδοοικογενειακή βία με σχεδόν 84%.
Περίπου το 28% των γυναικών έλαβε ψυχολογική υποστήριξη και το 26% νομική υποστήριξη. Η σχέση μεταξύ θύματος – θύτη ήταν κυρίως σχέση μεταξύ συζύγων (πρώην και νυν), με ποσοστό 56% για τον μήνα Μάρτιο 2020 και 51% για τον Απρίλιο 2020.
Οι ηλικιακές ομάδες των γυναικών που έλαβαν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου και στους δύο μήνες αναφοράς ήταν:
- Γυναίκες μεταξύ 26-35 χρονών περίπου 7%
- Γυναίκες ηλικίας 36-45 χρονών περίπου 25%
- Γυναίκες μεταξύ 46-55 χρονών. 23%
- Γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 60+ ήταν αυτές που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις ανήκαν σε μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα 60+ και ήταν περίπου 5% τον Μάρτιο 2020 και σε ποσοστό 12% τον Απρίλιο 2020
Οι κύριες μορφές βίας είναι η σωματική παραμέληση – κακοποίηση, ή ψυχολογική και οικονομική βία από θύτες συζύγους/συντρόφους, τα ενήλικα παιδιά τους, άλλους συγγενείς ή τους φροντιστές τους.
Το εκπαιδευτικό επίπεδο των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα κυμάνθηκε μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ αναφορικά με την κατάσταση απασχόλησης τους περίπου το 42% ήταν άνεργες και 36% ήταν εργαζόμενες, ενώ 5% ήταν γυναίκες σε σύνταξη», σημειώνεται στην έκθεση.
Η βία κατά των γυναικών δεν συναντάται μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στο εργασιακό, όπου παίρνει τη μορφή της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ταπείνωσης και του περιορισμού.
Οι ειδικοί καταχωρούν και νέες μορφές βίας κατά των γυναικών που έχουν να κάνουν με τον κυβερνοχώρο. Αυτές διαχωρίζονται σε διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή παρενόχληση και μη συνεναιτική πορνογραφία.
Στην έκθεση την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρατίθενται τα στοιχεία για τις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού και ειδικότερα από τον Μάρτιο του 2020, όταν επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα.
Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση με τα στοιχεία ΕΔΩ