ΟΤΑΠεριφέρειες

ΠΕ Βορείου Αιγαίου: Όχι του ΣτΕ σε κατασκευή Κ.Υ.Τ στην Βάστρια Λέσβου

«Φρένο» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατασκευή Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Πλάτη- Βάστρια της Λέσβου.

Κατά της κατασκευής του Κ.Υ.Τ. είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ζητώντας την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων.

Η αίτηση της περιφέρειας έγινε δεκτή από το Έ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με την υπ΄ αριθμόν 1335/2023 απόφασή του, ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα, ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων μέσα σε δασική έκταση.

Στο Κ.Υ.Τ. της περιοχής Πλάτη- Βάστρια Λέσβου είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Καιρίδης: Την Άνοιξη θα λειτουργήσει η δομή

Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, που συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, σημείωσε ότι η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Βάστρια θα λειτουργήσεις στις αρχές της ερχόμενης Άνοιξης.

Όπως ο Δήμαρχος υποστήριξε «υπήρξαν διάφορες δυσκολίες απέναντι στον λαϊκισμό μέχρι να φτάσουμε στην τωρινή κατάσταση. Δεχτήκαμε βολές και απειλές, αλλά πιστεύω ότι αυτό που κάναμε εντέλει ήταν προς όφελος του νησιού μας. Κλείσαμε τις δομές μέσα στην πόλη με τη βοήθειά σας. Το Λιμενικό έβαλε πλάτη, έσωσε ζωές και όντως του οφείλουμε πολλά για την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο νησί μας, δηλαδή μια κανονικότητα ως ένα βαθμό».

Ο Υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε σχέδιο, όραμα και θέληση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του μεταναστευτικού. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση του ΚΕΔ στο Καρά Τεπέ και η μεταφορά των ανθρώπων που διαβιούν εκεί, στο νέο Κέντρο που θα γίνει στην Βάστρια».

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο θα ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να είναι διεθνής κόμβος διακίνησης μεταναστών. Είναι εξωφρενικό, άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική να πηγαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια με επισφαλή μέσα να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα».

Σήμερα επίσης ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τη δομή στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ). Ο Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Διοικητή της δομής, στις τέσσερις ζώνες διαμονής των ΠΤΧ (Μπλε, Κίτρινη, Κόκκινη, Πράσινη), ενώ ακολούθησε ενημέρωση για τη λειτουργία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Επίσης, ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Κλιμακίων Καταγραφών, των Άτυπων Γραφείων Ευαλωτότητας, και τους χώρους εργασίας του προσωπικού και της διοίκησης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός συνομίλησε, με τη βοήθεια διερμηνέων, με αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη της Frontex και την τοπική συντονίστρια της Κομισιόν (DG HOME).

Τέλος, ο Υπουργός συνομίλησε με συμβασιούχους εργαζόμενους της δομής για θέματα που τους απασχολούν, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Παναγιούδας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μόριας για ζητήματα που αφορούν τα έργα που εκτελούνται στις περιοχές τους με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: Naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μόρια: Νεκρό ένα εξάχρονο παιδί στη Μόρια – Πυρκαγιά κατακαίει το ΚΥΤ

Ioannis Terzakis

Δήμος Ωραιοκάστρου: Ενίσχυση συνεργασιών και δράσεων για την προώθηση υιοθεσίας αδέσποτων

@dmin

Δήμος Σερρών: Ενίσχυση της οικιακής κομποστοποίησης

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα