[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Ακούστε την Δημοσίευση”]
Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία απομάκρυνσης των ληγμένων και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από την καπναποθήκη του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη Σταυρούπολη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για πέντε τόνους φυτοφαρμάκων του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, τα οποία με ενέργειες της Περιφέρειας φυλάσσονταν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου της καπναποθήκης επί της οδού Σοφοκλέους 34, προκειμένου να μην υπάρχει πρόσβαση και να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής.
Η ΠΚΜ, έπειτα από την άρνηση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να απομακρύνει τα ληγμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα ως όφειλε μετά και την εκκαθάριση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, ανέλαβε με ίδιους πόρους να απομακρύνει με ασφάλεια και να καταστρέψει σε αδειοδοτημένες μονάδες του εξωτερικού τα επικίνδυνα υλικά, απαλλάσσοντας τη δυτική Θεσσαλονίκη από ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα 15 ετών.
Η διαδικασία απομάκρυνσης, βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μηνός και στη συνέχεια η καπναποθήκη θα αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία έχει παραχωρηθεί η χρήση της.
Σύμφωνα με την καταγραφή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πέντε τόνοι των φυτοφαρμάκων που απομακρύνονται είναι:
- 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου,
- 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση
- βρωμιούχο μεθύλιο,
- 7 πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos)
- 2 μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας ο οποίος ήταν παρόν δήλωσε μεταξύ άλλων: “Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και για το δήμο Παύλου Μελά, έφτασε η ημέρα απομάκρυνσης περίπου πέντε τόνων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Μετά από 12 χρόνια, η περιφέρεια με δικά της έξοδα αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την υγειονομική βόμβα. Σε ειδικά δοχεία και ειδικά φορτηγά ώστε να πάνε σε ειδικές εταιρίες στην Γαλλία και την Γερμανία για αποτέφρωση”.