Περιφέρειες

Ποιοι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν από πλημμύρες

Με «ασπιρίνες» όπως ο καθαρισμός των φρεατίων προσπαθούν δήμου του νομού Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν τις βροχοπτώσεις, ενώ το ζητούμενο είναι τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων. Μια από τις αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων και η άναρχη αστικοποίηση πολλών περιοχών.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται αρκετές περιοχές της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από 11 δήμους μεταξύ των οποίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των ρεμάτων που πλημμυρίζουν στις έντονες βροχοπτώσεις.

Τα αντιπλημμυρικά έργα παρέμεναν για πολλά χρόνια στα χαρτιά ενώ εδώ και ένα χρόνο τα ρέματα πέρασαν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, ο χειμώνας έρχεται και ήδη καταγράφηκε πλημμυρικό φαινόμενο, όταν στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από έντονη βροχόπτωση λίγης ώρας, «βούλιαξε» το Ωραιόκαστρο και η Ευκαρπία, με την Πυροσβεστική να δέχεται περισσότερες από 150 κλήσεις, μεταξύ των οποίων και για απεγκλωβισμό ατόμων από κατοικία όπου κατέρρευσε ένας τοίχος.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν ήδη επιδοθεί σε καθαρισμό φρεατίων, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους δρόμους καθαρούς, όμως η αντιπλημμυρική θωράκιση, ειδικά στους δυτικούς δήμους, είναι το απόλυτο ζητούμενο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικά, όπως Καλαμαριά κ.α. δεν πλημμυρίζουν συχνά, εξαιτίας της περιφερειακής τάφρου που είναι καθαρή και λειτουργεί ως αγωγός.

«Αντίθετα περισσότερα προβλήματα έχουμε δυτικά. Οι περιοχές όπου δημιουργούνται προβλήματα είναι ο Δενδροπόταμος, η Μενεμένη, ο δήμος Δέλτα, η Χαλκηδόνα στο ρέμα Βαρδαρόβαση, περιοχές στο δήμο Βόλβης, που πλημμύρισε το 2018, και γενικά οι περιοχές όπου η εκβολή των ποταμών είναι χαμηλότερη από το ύψος της θάλασσας» ανέφερε ο κ. Στεργιάδης εννοώντας τις περιοχές όπου εκβάλουν στο Θερμαϊκό κόλπο οι ποταμοί, Αξιός, Λουδίας κ.α.

Ο κ. Στεργιάδης αναφέρθηκε και στον δήμο Θερμαϊκού που είναι περιοχή υψηλού κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων, όπου, όμως, έγιναν αντιπλημμυρικά έργα. Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 μια έντονη καταιγίδα είχε προκαλέσει βιβλικές καταστροφές σε Μηχανιώνα, Επανομή, Αγία Τριάδα, ενώ μια γυναίκα έχασε τη ζωή της.

3.500 χιλιόμετρα ρέματα

Τον Αύγουστο του 2018, με υπουργική απόφαση, πέρασαν στην ευθύνη της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χιλιάδες ρέματα, ενώ μέχρι τότε η ευθύνη καθαρισμού και έργων ήταν μεταξύ δήμων, Περιφέρειας και ΕΥΑΘ.

«Μιλάμε για 3.500 χιλιόμετρα ρέματα που βρίσκονται στην περιοχή της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και για περίπου 25.000 χιλιόμετρα ρεμάτων σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς να ξέρουμε ακριβώς που είναι όλα αυτά. Ο καθαρισμός των γνωστών ρεμάτων δεν σταματά ποτέ και φυσικά είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα ρέματα που ήταν ευθύνη της ΕΥΑΘ πέρασαν κι αυτά στη δικαιοδοσία μας», δήλωσε στο Sputnik η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου.

Τόνισε επίσης ότι οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει κονδύλι ύψους 6 εκατ. ευρώ και ήδη έχει αναλάβει εργολάβος το σχετικό αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή της Ευκαρπίας

Στην έγκριση ποσού, ύψους 33.000.000 ευρώ για αντιπλημμυρική θωράκιση της Μενεμένης, αλλά και του δήμου Δέλτα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Στο Δενδροπόταμο μετά από μηνύσεις που είχα καταθέσει, η ΕΥΑΘ καθάρισε τον χείμαρρο που ήταν ευθύνη της και δεν είχαμε προβλήματα. Ωστόσο, τώρα ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Κ. Καραμανλής ενέκρινε για τη Μενεμένη και το δήμο Δέλτα, 33 εκατ. ευρώ για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση δεν έδωσε κονδύλια για να κάνουν οι δήμοι αντιπλημμυρικά έργα», είπε ο κ. Κυρίζογλου.

Οι «κόκκινες» περιοχές και το γιατί

«Με βάση την επεξεργασία των ιστορικών συμβάντων οι περιοχές όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν σημαντικές πλημμύρες είναι η πεδιάδα Θεσσαλονίκης, οι παραποτάμιες περιοχές στον κάτω ρου του π. Γαλλικού, η οικιστική περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι παραλίμνιες περιοχές των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και τα ρέματα Ανθεμούντα…», αναφέρει μεταξύ άλλων μελέτη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε το 2012.

Ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, (αποτελείται από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελόκηποι-Μενεμένης, Πυλαίας- Χορτιάτη), η τότε μελέτη απέδιδε πλημμυρικά προβλήματα στην «άναρχη αστικοποίηση των περιοχών και σε έλλειψη έργων αποχέτευσης ομβρίων», σημειώνοντας ότι η πόλη (Θεσσαλονίκη) «εξυπηρετείται από παντορροϊκό δίκτυο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εμφανιζόμενες πλημμυρικές παροχές».

sputniknews.gr/

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πρωτοβουλία της Π.Κ.Μ. για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Αλβανίας

admin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Πρόσληψη 32 ατόμων στην καθαριότητα

@dmin

Τέλος στις αξιώσεις που εγείρουν οι περιφέρειες για συνδιαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα