ΟΤΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου και για τους αντιδημάρχους

theodorikakos-ota24
Κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταβολή του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχων -κοινότητας άνω των 300 κατοίκων – μετά τις εκλογές του 2019 – Φόβοι για μπαράζ ακυρωτικών αποφάσεων καθώς κινδυνεύουν να θεωρηθούν μη σύννομες

Μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα εγείρει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση του 2019 για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Κοινότητες) και συγκεκριμένα η διαδικασία ορισμού αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Πρόκειται για ένα ακόμη «ηχηρό χαστούκι» στην κυβέρνηση για τον περίφημο νόμο Θεοδωρικάκου (σ.σ πρώην υπουργός Εσωτερικών), καθώς πριν από περίπου δύο μήνες το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές τις μετεκλογικές αλλαγές της κυβέρνησης, αναφορικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, παραπέμποντας την υπόθεση στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που αναμένεται να εκδώσει απόφαση σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.

“Μετέωροι” οι αντιδήμαρχοι

Ειδικότερα, με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλστούνης και εισηγήτρια η Σταυρούλα Κτιστάκη) κρίνεται ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Συγκεκριμένα κρίθηκε αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων. Σύμφωνα με το ΣτΕ ο επίμαχος νόμος παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5, 51, 52 και 102 του Συντάγματος.

Όπως ανέφεραν στο makthes.gr νομικοί σύμβουλοι δήμων και αυτοδιοικητικών φορέων πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης στο νόμο Θεοδωρικάκου, η οποία θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους δήμους, όπου είναι ισχνή η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.

Με την απόφαση αυτή, όπως υποστηρίζουν, ο ορισμός των αντιδημάρχων κινδυνεύει να θεωρηθεί μη σύννομος, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ ακυρωτικών αποφάσεων που έλαβαν οι τελευταίοι για έργα και δράσεις των δήμων. «Οι αντιδήμαρχοι με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της ουσίας είναι… μετέωροι, το ίδιο και οι αποφάσεις τους, ενώ κινδυνεύουν να αμφισβητηθούν τόσο από την αντιπολίτευση, καθώς θα δεχθούν σκληρή κριτική στα δημοτικά συμβούλια με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διοίκηση του δήμου, όσο και από πολίτες και αναδόχους έργων» τόνισαν οι ίδιοι.

Βρίσκει μπροστά της τον “ξαναμαγειρεμένο” νόμο

Επιπλέον, όπως σημείωσαν νομικοί σύμβουλοι, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση, που στην ουσία επέτρεψε να “ξαναμαγειρευτεί” ο νόμος (4623/2019) από τον πρώην ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκο, προκειμένου να κυβερνηθούν οι δήμοι που δεν είχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε στο εκλογικό σύστημα με το οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019, επειδή όμως το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν ικανοποιητικό για δεκάδες δήμους της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δήμο Θεσσαλονίκης, θέλησε να “ξαναμαγειρέψει” το νόμο, για τον οποίο όμως η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι έκανε λάθος» σχολίασε χαρακτηριστικά νομικός και στέλεχος της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη.

Άρα, συνέχισε ο ίδιος, πρόκειται για μία ακόμη απόφαση κόλαφο κατά της κυβέρνησης, η οποία στο εξής θα πρέπει να σπεύσει και να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προστατεύσουν τους αντιδημάρχους και τις αποφάσεις τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας των δήμων.

“Οι αποφάσεις τη δικαιοσύνης είναι σεβαστές”

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε πως «οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές. Μάλιστα ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για αυτήν την εξέλιξη ανέφερε πως «καλό είναι για αυτό να ρωτηθεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Κυρίζογλου ωστόσο επανέλαβε την πάγια θέση του αλλά και τη θέση που έχει διατυπώσει σχεδόν σύσσωμη η αυτοδιοίκηση ότι «αυτά τα προβλήματα γεννήθηκαν με το νόμο του Κλεισθένη που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, ο οποίος νόμος είχε ολέθρια αποτελέσματα, αφού από τους 332 δήμους της χώρας, στους 231 δεν υπήρξε πλειοψηφία στην παράταξη που εξέλεξε το δήμαρχο».

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Γιορτή Υιοθεσίας αδέσποτων στο Πάρκο Κόδρα

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Εργασίες βελτίωσης της Πλατείας Ελευθερίας και του Αμφιθεάτρου

@dmin

Δήμος Πατρέων: Δωρεάν ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα