Συνέντευξη με τον δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη
Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης
Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, μια πανδημία που αλλάζει τη ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις της και απ’ ό,τι φαίνεται θα βάλει τη σφραγίδα της στην επόμενη ημέρα. Σε τι κατάσταση βρίσκει την τοπική αυτοδιοίκηση; Ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε;
Μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, η αυτοδιοίκηση καλείται ν’ αναμετρηθεί με μια δυσκολία που μπορεί ν’ αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη. Το σημαντικότερο είναι οι αβεβαιότητες που γεννά, όπως το βάθος, η έκταση, άρα και οι συνέπειες που θα έχει, αφού μέχρι σήμερα, κανείς δεν το γνωρίζει, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Εμείς, λοιπόν, οι δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι και οι δομές των δήμων μας, έχουμε ένα προηγούμενο που σήμερα μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύτιμο: Δώσαμε εξετάσεις στη στήριξη των αδυνάτων, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην υποστήριξη όσων χτυπήθηκαν από τα μνημόνια. Αυτή την εμπειρία θα αξιοποιήσουμε, τον ίδιο προσανατολισμό θα διατηρήσουμε. Όμως, τώρα υπάρχουν νέες προκλήσεις, που έχουν να κάνουν και με την προστασία της δημόσιας υγείας στις πόλεις, την καθαριότητα που πρέπει να λειτουργεί, αλλά και άλλες υπηρεσίες που οι πολίτες έχουν ανάγκη. Όλοι γνωρίζουν ότι οι δήμοι έχουν ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνικά μέσα και μειωμένους κρατικούς πόρους. Άρα, αυτά τα θέματα πρέπει να απαντηθούν άμεσα από την κυβέρνηση, αφού ζούμε μια περίοδο συναγερμού και έκτακτης ανάγκης. Οι δήμοι, για άλλη μια φορά θα σηκώσουν το βάρος της κοινωνικής τους ευθύνης, αλλά για να το κάνουν με επάρκεια, πρέπει να στηριχτούν!
Τι βοήθεια λάβατε από την κυβέρνηση σε ανθρώπινο, υλικό και οικονομικό επίπεδο για να αντιμετωπίσετε την κρίση;
Μέχρι σήμερα, προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με συμβασιούχους, που προσλάβαμε για να «αντέξει» η καθαριότητα. Φυσικά, αυτές οι δαπάνες βαραίνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων, άρα το κάνουν όσοι μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος. Είμαστε σε διάλογο με την κυβέρνηση και έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις. Μία από αυτές αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά και την άμεση και δραστική μείωση του εξοντωτικού επιτοκίου 4,3%, με το οποίο αποπληρώνουν οι δήμοι τα χρέη τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που παραμένει αδικαιολόγητα υψηλό.
Πόσο επηρεάζει η κρίση τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και σε ποιους τομείς;
Έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος που δουλεύουμε. Όλες οι υπηρεσίες έχουν αναδιοργανωθεί, για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη αυτή κατάσταση, τα προβλήματα που γεννά και οι ανάγκες των πολιτών. Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας δίνει ορισμένες δυνατότητες που μπορούν σήμερα να επεκταθούν. Όμως, το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, των ηλικιωμένων, των μοναχικών, των ατόμων με πολύ χαμηλό ή και καθόλου εισόδημα. Οι κοινωνικές δομές των δήμων που σχετίζονται με αυτή την ευθύνη, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τώρα έχουν όλο αυτό το βάρος. Επιπλέον, η καθαριότητα στις πόλεις πρέπει τώρα όχι μόνο να μην υποχωρήσει, αλλά να παρέχεται με τους καλύτερους όρους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και οι απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να σταματήσουν. Ήδη έχουμε μεταφέρει προσωπικό από τις υπηρεσίες που έκλεισαν ή αυτές που υπολειτουργούν, σε αυτές που έχουν μεγάλη σημασία για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να ενισχυθεί η δημόσια υγεία.
Ποια η γνώμη σας για το ρόλο της ΚΕΔΕ αυτή την περίοδο, ποιες αποφάσεις πήρατε στην τελευταία συνεδρίαση;
Είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης και των αναγκών, οι προϋπολογισμοί πολλών δήμων να παρουσιάσουν ελλείμματα. Άρα, το πρώτο θέμα που αναδεικνύουμε, είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους περιφερειακούς ή νησιωτικούς δήμους. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι αν η αυτοδιοίκηση καταρρεύσει, οι επιπτώσεις για όλη την κοινωνία, και τη χώρα μας συνολικά, θα είναι δραματικές. Ακόμα κι αν ορισμένοι μόνο δήμοι δεν τα καταφέρουν στη στήριξη και τα μέτρα προστασίας των πολιτών τους, είναι σίγουρο ότι οι συνέπειες θα ξεφύγουν από τα γεωγραφικά τους όρια. Άρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αντέξουμε όλοι! Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, λοιπόν. Οι ανάγκες των δήμων πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τον «πόλεμο» κατά της πανδημίας.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες και ειδικά στους δημότες σας;
Δοκιμαστήκαμε σκληρά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και αντέξαμε. Αυτό το καταφέραμε μαζί με τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Παρά τα τεράστια εμπόδια και την οικονομική ασφυξία, η πόλη κρατήθηκε όρθια, ζωντανή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, η Νίκαια και ο Ρέντης δεν σταμάτησαν να «παράγουν» πολιτισμό και αξιοθαύμαστες εκδηλώσεις. Αυτή η μάχη κερδήθηκε, γιατί τη δώσαμε μαζί με τους συμπολίτες μας. Η σχέση αυτή χτίστηκε μέρα τη μέρα. Η αμοιβαία, λοιπόν, εμπιστοσύνη που υπάρχει είναι το μεγαλύτερο εφόδιο για να ξεπεράσουμε και την υγειονομική κρίση. Αυτό που πρέπει να κάνει ο δήμος είναι να παρέχει τώρα με μεγαλύτερη ένταση τις υπηρεσίες και τη στήριξή του στους πιο ευάλωτους. Να υπερασπίσει με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες, είναι να επιδείξουν ατομική ευθύνη και ωριμότητα. Συνειδητή πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της πολιτείας… και όλα θα πάνε καλά.
epohi.gr