Δελτία ΤύπουΠεριφέρειες

Στο Διοικητήριο η περιοδεύουσα έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς

Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών»

Μία έκθεση με συναίσθημα και μνήμη που φωτίζει μια παράπλευρη εξέλιξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νομό Κιλκίς «την παράδοξη συνάντηση των στρατιωτικών γεγονότων που έγιναν στην αιματοβαμμένη μακεδονική γη με την αρχαιολογική έρευνα» όπως υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, φιλοξενεί, από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2022,  το Διοικητήριο, έδρα της Π.Ε. Κιλκίς.

Πρόκειται για την περιοδεύουσα έκθεση   ΆΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών … στα σκάμματα των ανασκαφών’, της Εφορείας Αρχαιοτήτων  (ΕΦΑ) Κιλκίς/ Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

«Είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε την έκθεση στο Διοικητήριο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στηρίζει ενεργά το έργο και τις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την ανάδειξη και την εξωστρέφεια του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας» πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

Η έκθεση, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ. Γεωργία Στρατούλη , η οποία ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  «εστιάζει στην τυχαία συνάντηση της διάνοιξης χαρακωμάτων, τη βασικής πρακτικής του Μεγάλου Πολέμου, με την αιφνίδια αποκάλυψη αρχαιολογικών καταλοίπων, όπως προϊστορικών οικισμών, ταφικών τύμβων της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου (10ος έως και 7ος αιώνας π.Χ.) και νεκροταφείων νεότερων περιόδων της αρχαιότητας, σε υψώματα και τεχνητούς γηλόφους (τούμπες) με ανθρωπογενείς επιχώσεις.

Το τυχαίο αυτό γεγονός – συνέχισε η κ. Στρατούλη – αποτέλεσε και την αφορμή για τις απαρχές της αρχαιολογικής έρευνας στο Κιλκίς και την Κεντρική Μακεδονία, στις αρχές ήδη της δεκαετίας του 1920, αμέσως μετά τον πόλεμο.

Όπως είπε η κα. Στρατούλη «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς οραματίζεται – σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. – να συμβάλλει στην κήρυξη και επομένως την προστασία γνωστών πεδίων μαχών του Α’ ΠΠ ως ιστορικών τόπων, όσο και στην κήρυξη χώρων πολυβολείων, χαρακωμάτων, κρηνών και άλλων υποδομών του Μεγάλου Πολέμου ως ιστορικών μνημείων».

Το “βλέμμα” σε μια Ευρωπαϊκή Διαδρομή του  Α’ ΠΠ με σαφή αντιπολεμικό χαρακτήρα

Μ’ αυτόν τον τρόπο – τόνισε η κ. Στρατούλη – «μπορούν να διαμορφωθούν (…) χάρτες ιστορικών τόπων και μνημείων για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων Διαδρομών Μνήμης του Μακεδονικού Μετώπου, οι οποίες μαζί με άλλες του Δυτικού Μετώπου στην Ευρώπη, π.χ. στο Βέλγιο και τη Γαλλία, να συνδιαμορφώσουν μια εκτεταμένη Ευρωπαϊκή Διαδρομή του Α’ ΠΠ με σαφή αντιπολεμικό χαρακτήρα, με την πρωτοβουλία της χώρας μας, τη συμμετοχή της ΕΕ και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Σύμφωνα με την κα. Στρατούλη, βασικός, επίσης, στόχος της έκθεσης είναι «η βιωματική σχέση του σύγχρονου πολίτη με τις ‘’ζωντανές διαδρομές’’ του Α’ ΠΠ στα πεδία των μαχών του Κιλκίς (Ραβινέ, Σκρα, Δοϊράνη) αλλά και σε ορατές υποδομές του Πολέμου, χαρακώματα και πολυβολεία, συμμαχικούς δρόμους, γέφυρες και σταθμούς τρένων, κατάλοιπα νοσοκομείων και χώρων στρατοπέδευσης και, επιπλέον, σε στρατιωτικά κοιμητήρια , 3 βρετανικά (Κρηστώνη, Πολύκαστρο και Δοϊράνη), 1 ελληνικό, καθώς και το Μνημείο των Πεσόντων της Κοινοπολιτείας, σε λόφο στα νότια του χωριού της Δοϊράνης. Και τα 4 στρατιωτικά κοιμητήρια είναι επισκέψιμα, με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του προσκυνηματικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και άλλους (…) φορείς της χώρας μας».

Στον “άξονα” του προσκυνηματικού τουρισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση  η οποία  περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων πλούσιο οπτικό αρχειακό υλικό, όπως καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, έγγραφα κ.ά., προερχόμενο από διάφορους φορείς, όπως π.χ. η ιδιωτική συλλογή του συνταγματάρχη εν αποστρατεία κ. Βασιλείου Νικόλτσιου, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν δύο video που  συνοδεύουν την έκθεση. Η παραγωγή του ενός εκ των δύο έχει χρηματοδοτηθεί από την  Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν – μεταξύ άλλων –  η  βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ  Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γεώργιος Φραγγίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης – οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό-ο διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος», ταξίαρχος Βασίλειος Τσάμης, οι περιφερειακές σύμβουλοι Νατάσα Σωτηριάδου και Γενοβέφα (Έφη) Ναβροζίδου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ν. Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Κιλκίς.  Χαιρετισμό απέστειλε και ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, τον οποίο ανέγνωσε στους παριστάμενους η κ. Στρατούλη.-

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Γ.Ε.Δ Κεντρικής Μακεδονίας: Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Πανελλήνια πρωτιά για το 6ο Διαπολιτισμικό σχολείο

@dmin

Πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020.

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα