Ένα νέο πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από ερώτηση που του τέθηκε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, με το σχέδιο «ανάπτυξη για όλους». Μεταξύ άλλων θεμάτων, για τα οποία απάντησε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ερωτήθηκε και για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί αρκετά τους πολίτες.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το πώς θα αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά κακοποίησης και τα προβλήματα των δημοτικών κυνοκομείων, ο πρωθυπουργός απάντησε πως θα ακολουθήσει μια συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα, κατά την οποία μεταξύ άλλων οι δήμοι θα αναγκαστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Συγκεκριμένα η ερώτηση ήταν η εξής:
«Έχετε ερωτηθεί σχεδόν για όλα τα μεγάλα θέματα, θέλω να σας πάω σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί και συγκεντρώνει την ευαισθησία των πολιτών, αλλά δυστυχώς από την πολιτεία μας δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο ανάλογο και οργανωμένο, όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι στην αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων και των ζώων συντροφιάς. Στην χώρα μας δυστυχώς καταγράφονται υψηλά ποσοστά στις κακοποιήσεις ζώων, τα δημοτικά κυνοκομεία στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και η πολιτεία διαχρονικά επαφίεται στην ανιδιοτελή ιδιωτική πρωτοβουλία.
Εσείς ο ίδιος, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θέσατε την φιλοζωία ως ζήτημα υψηλής πολιτικής, αφιερώνοντας την πρώτη εκτός πλαισίου δράση σας στα ζώα συντροφιάς. Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως: Τι θα κάνετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Θα προχωρήσετε στην αλλαγή νομοθετικού πλαισίου; Και τι θα κάνετε με την τοπική αυτοδιοίκηση;»
Ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Πολύ χαίρομαι για την ερώτησή σας, δεν είναι από αυτές που συνήθως γίνονται σε τέτοιες συνεντεύξεις αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι τίποτα δεν με θυμώνει πιο πολύ και νομίζω ότι ισχύει και για πάρα πολλούς συμπολίτες μας, από το να βλέπω περιστατικά κακοποίησης ζώων, τα οποία μας προσβάλλουν όλους βάναυσα, αλλά προφανώς το ζήτημα δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Υπάρχει μια συνολική ανάγκη να ξαναδούμε και έχω ήδη ζητήσει από την Κοινωνία των Πολιτών, από φιλοζωικές οργανώσεις να μας κάνουν προτάσεις για ένα συνολικό σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αφορά στα ζώα συντροφιάς.
Οι προηγούμενες προτάσεις που είχανε γίνει ήταν εκτός τόπου και χρόνου και προφανώς μπορεί να θεωρείται φορολογικό τεκμήριο το να έχει κάποιος ένα ζώο συντροφιάς, γιατί είχαν ακουστεί και αυτά στα πλαίσια της προηγούμενης διαβούλευσης. Και βέβαια η αρμοδιότητα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. Η αρμοδιότητα είναι βασικά στους δήμους και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά θα υπάρχει μια συνολική στρατηγική για το ζήτημα αυτό, για το οποίο έχουμε μεγάλη προσωπική ευαισθησία. Και ό,τι κάνουμε, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με το πολύ ζωντανό φιλοζωικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα μας. Θα πάρουμε τις απόψεις όλων και θα έχουμε επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους, με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο υπουργείο Εσωτερικών.»