Στόχος του σχεδίου είναι να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό.
Αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Η θητεία σε όλα τα όπλα θα είναι ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς όπου τώρα είναι 9μηνη η θητεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, 9μηνη δηλαδή, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν για να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος:
«Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους. Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους. Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως».
Προβληματισμοί
Με βάση τις αποφάσεις για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων θα ντυθεί στα χακί για έναν χρόνο, ενώ κάποιος άλλος που θα υπηρετεί σε βοηθητική υπηρεσία στην Σάμο ή στην Λήμνο θα κάνει εννέα μήνες.
Είναι δίκαιο αυτό για κάποιο που θεωρείται κομάντο και θα περάσει τον χρόνο της θητείας του αναλαμβάνοντας επικίνδυνες αποστολές, κάνοντας άλματα από αεροσκάφη και ασκούμενος ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει καταδρομικές επιχειρήσεις;
Μια άλλη ανισορροπία που μπορεί να υπάρξει είναι οι αδικίες αναλόγως αν κάποιος υπηρετεί στον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό. Για παράδειγμα, υπάρχουν μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας -ακόμη και στην Αττική- όπου θεωρείται δεδομένο ότι οι υπηρετούντες σμηνίτες θα κάνουν εννεάμηνο. Πόσο δίκαιο θα είναι για τους οπλίτες θητείας του Στρατού σε γειτονικές μονάδες να κάνουν 12μηνη θητεία;
Πηγή: tanea.gr