Υπουργεία

Τέλος οι ουρές και η χαρτούρα στο Δημόσιο – Αλλάζει ο ρόλος των ΚΕΠ

Κύριο μέλημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η Ελλάδα να φτάσει τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τη διοικητική αναδιάταξη. Ο ίδιος ο υπουργός, μάλιστα, Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες του θεωρούν πως ο εν λόγω στόχος είναι εφικτός.

Αναφορικά με τον λόγο για τον οποίον, το συγκεκριμένο υπουργείο συνδέεται με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πιερρακάκης έχει επισημάνει σε δηλώσεις του πως άλλα επιτυχημένα παραδείγματα ψηφιακής αλλαγής στη διακυβέρνηση ακολουθούσαν την ίδια πρακτική.

Ο κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις του στη Βουλή τόνισε την ανάγκη η χώρα να περάσει στην ψηφιακή εποχή ώστε κάθε πολίτης να μην έχει ρόλο διακομιστή εγγράφων ενώ επεσήμανε ότι «ουσιαστικά με το σημερινό νομοσχέδιο ξεκινάμε για την πρώτη αρχή, η οποία περιλαμβάνεται και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που διαμορφώνεται εσωτερικά και όταν ολοκληρωθεί θα βγει στη διαβούλευση.

«Η αρχή “μόνον άπαξ” σημαίνει ότι, μόλις ο πολίτης καταχωρεί στο αρμόδιο μητρώο ένα δεδομένο, αυτό ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα του δημοσίου τομέα. Άρα το δημόσιο παύει να ζητά πληροφορίες, που ήδη έχει», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. Εξήγησε, ότι έτσι, ο πολίτης δεν θα έχει το ρόλο «διακομιστή εγγράφων». Αυτό θέλει πάρα πολλή δουλειά για να γίνει, συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης, «ωστόσο πρέπει να είναι ο στόχος».

Ρόλο στο νέο σχεδιασμό θα έχει και μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και η σύστασή της θα προβλέπεται στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα από τα μέλη της άμισθης επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, που συνέδεσε το όνομά του με τον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά καιρούς το υπουργείο έχει εκδηλώσει την πρόθεση του για υλοποίηση των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με σκοπό να αποφευχθεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας που καταδιώκει εδώ και χρόνια τη χώρα μας.
Σε πρόσφατο σχέδιο νόμου ψηφίστηκε και ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης όλων των έργων πληροφορικής στο δημόσιο, με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνισμών. Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η οποία αναμένεται να προκηρύξει τους περισσότερους εξ αυτών.

Παράλληλα, νευραλγικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα διαδραματίσουν και τα ΚΕΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες να συμφιλιωθούν με το νέο ψηφιακό περιβάλλον.

dikaiologitika.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Φορολογία εισοδήματος: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων για αναδρομικά και άλλα εισοδήματα

@dmin

Ελεγχοι σε όλη την Ελλάδα όλο το 24ωρο – 300 ευρώ πρόστιμο

Ioannis Terzakis

Υπουργείο Προ. Πολίτη: Τέλος η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα