Για μια νέα δομή στο κράτος, ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος, στην οποία θα εκλεγεί το νέο ΔΣ και ο νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους, ενισχύοντας στην πράξη την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και του Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τα άλλα κόμματα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου στη γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι, Κύριοι και κυρίες Περιφερειάρχες, Εκπρόσωποι κομμάτων,Φίλες και φίλοι που πρωταγωνιστείτε στο δημιουργικό έργο και στις μάχες που δίνει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στη χώρα.
Για μένα είναι ξεχωριστή χαρά να βρίσκομαι μαζί σας στη συνέλευση της ΕΝΠΕ και μάλιστα στη συνέλευση που θα εκλέξετε τα νέα σας όργανα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιό σας και τον νέο πρόεδρο της Ένωσης.
Από την πρώτη μέρα που σχηματίσθηκε αυτή η κυβέρνηση με τις προγραμματικές μας δηλώσεις, αλλά κυρίως με τα έργα μας, έχουμε αποδείξει ότι η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης είναι κεντρική μας προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μετά από 10 χρόνια ύπαρξης του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει έλθει η ώρα να γίνει ένα νέο μεγάλο βήμα. Στην δική μας αντίληψη οι Περιφέρειες δεν ήταν και δεν είναι μια απλή συνένωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία έχουν προέλθει. Και επίσης δεν είναι ένας προϊστάμενος θεσμός της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Οι Περιφέρειες – και επομένως και οι άνθρωποι που ηγούνται της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης- είναι οι ισχυροί πύργοι της ανάπτυξης, της συμμετοχής και της κοινωνικής συνοχής για τη χώρα. Με δυο λόγια: Αν όταν ξεκίνησε ο θεσμός πριν από 10 χρόνια ήταν κάτι άγνωστο για τον πολίτη, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήταν απρόσωπο, σήμερα ύστερα από 10 χρόνια δουλειάς, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, στα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης, για την πατρίδα μας, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει καταξιωθεί ως θεσμός.
Τα πρόσωπα των Περιφερειαρχών της χώρας αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους ως άνθρωποι οι οποίοι έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να υπάρξει δημιουργικό έργο, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στις Περιφέρειες, αλλά και ως πρόσωπα που έχουν έναν βαρύνοντα λόγο και ρόλο, ευρύτερα στο δημόσιο βίο της χώρας.
Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα διάδοχο σχήμα ούτε μια γραφειοκρατική υπόθεση αλλά είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Γι’ αυτό το λόγο το καλοκαίρι προχωρήσαμε σε μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ενισχύσαμε τα όργανα των περιφερειών. Προβήκαμε σε μια σειρά επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες διευκολύνουν τα περιφερειακά όργανα να μπορούν να λειτουργούν και να παράγουν έργο.
Σήμερα αυτό που θέλω, κυρίως, να σας πω και θέλω να το κρατήσετε ως βασικό μήνυμα από την παρέμβασή μου, είναι ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Στη δική μου αντίληψη ο θεσμός των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Είμαι αποφασισμένος στο νόμο τον οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουμε, να μεταφερθούν στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στη πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος. Αυτό εννοώ: ήλθε η ώρα για μια νέα μεγάλη τομή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Επομένως, χωρίς να θέλω να απαλλοτριώσω το δικαίωμά σας να διεκδικείτε από το κράτος, πιστεύω ότι εδώ μιλάμε για κάτι που είναι πέρα και πάνω από αυτό. Γιατί, προφανώς, στη ζωή όλοι διεκδικούμε το καλύτερο, αλλά η πρόταση που σας κάνω είναι μια ισχυρή, δημιουργική και παραγωγική συνεργασία για να διαμορφώσουμε μαζί αυτόν τον νόμο. Θέλω να είναι ένας νόμος της Αυτοδιοίκησης. Ένας νόμος που θα τον φτιάξουμε μαζί με τα στελέχη των Περιφερειών, και φυσικά μαζί με τα στελέχη και της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει επίσης να υπενθυμίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αυτούς τους τέσσερις μήνες απέδειξε στην πράξη αυτό που από την πρώτη ημέρα έλεγε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που ενώνονται δυνάμεις. Tα προβλήματα δεν είναι ούτε κόκκινα, πράσινα, μπλε ή δεν ξέρω κι εγώ ποιο άλλο χρώμα και δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι η πολιτική ταυτότητα των ανθρώπων οι οποίοι υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς. Μας ενδιαφέρει να λύνουμε τα προβλήματα.
Προσωπικά έζησα μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία για να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Ένα θέμα κατά τη γνώμη μου υπερώριμο για το ελληνικό κράτος. Ένα αίτημα δεκαετιών όλων των οργανώσεων των μεταναστών και σχεδόν όλου του πολιτικού συστήματος. Ένα αίτημα που είναι υπερώριμο να λυθεί έστω με τον τρόπο που συμφωνήσαμε, αλλά αυτή η διαδικασία στον Υπουργό Εσωτερικών έμαθε ότι η προσπάθεια να βρίσκουμε συνθέσεις και συγκλίσεις δεν είναι μάταιη και δεν είναι, να μου επιτρέψετε να πω, ένα επικοινωνιακό κόλπο για να φαινόμαστε αρεστοί στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή να μειώνουμε την ένταση των αντιπαραθέσεων. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν και ιδεολογίες και πολιτικές και είναι θεμιτή και κατανοητή και η ιδεολογική η πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε εκείνα τα πεδία στα οποία μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να βρίσκουμε λύσεις, κυρίως αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.
Πιστεύοντας λοιπόν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας τέτοιος χώρος, είμαι αποφασισμένος -στην προσπάθεια για να συνταχθεί αυτός ο νόμος- να ζητήσω από το σύνολο των Κομμάτων την καθοριστική συμβολή τους προκαταβολικά. Δεν σκοπεύω να φτιάξουμε ένα νόμο και μετά να τον φέρουμε σε διαβούλευση. Θα ζητήσω απ’ όλα τα Κόμματα, προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, να εκθέσουν τις απόψεις τους και το επόμενο που θέλω να σας πω είναι ότι θα ζητήσω από την κοινωνία των πολιτών να εκφράσει τις απόψεις της. Διότι όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τον θεσμό της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Είναι ο πιο κοντινός θεσμός στα ζητήματα της ζωής τους.
Είναι μια πρόκληση για όλους μας να πάρουμε και να ακούσουμε τις απόψεις όλων των πολιτών και να αποδείξουμε στην πράξη ότι μας ενδιαφέρει η συμμετοχή και ότι είμαστε ένα δημοκρατικό και αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που έχει μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες του και θέλει να προχωρήσει μπροστά.
Ο στόχος μας λοιπόν είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, μέσα από μια τέτοια ουσιαστική και δημιουργική διαδικασία, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή.
Φίλες και φίλοι,
Νομίζω ότι η Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια κρίσης μπαίνει σταδιακά σε μια τροχιά ανάπτυξης, η οποία είναι κρίσιμο να είναι μια ανάπτυξη διατηρήσιμη, βιώσιμη, ισχυρή και το κυριότερο να έχει αντίκτυπο στη ζωή όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις.
Οι Έλληνες πρέπει να νιώσουν όλοι ότι μπορούμε να βγούμε όλοι μαζί κερδισμένοι από την υπέρβαση αυτής της κρίσης και από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο, αξιοποιώντας η κάθε μία τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη προτού ολοκληρώσω αυτή την τοποθέτησή μου. Δίπλα στην ισχυρή ανάπτυξη για όλους, πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε άλλο έναν στόχο. Η Ελλάδα οφείλει να γίνει κράτος. Ύστερα από πολλές χαμένες απόπειρες ή ημιτελείς απόπειρες, έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να το πετύχουμε αυτό. Και κράτος επιτρέψτε μου να πω, ότι σημαίνει ότι στη χώρα αυτή δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει.
Κράτος δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο εξωθεσμικό και έξω από κάθε αρχή δημοκρατικού δικαίου σε οποιονδήποτε άνθρωπο βρίσκεται στη χώρα μας.
Κράτος δεν είναι όταν η πατρίδα μας πνίγεται το καλοκαίρι στα σκουπίδια.
Κράτος δεν είναι όταν Πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, έρευνας και επικοινωνίας μετατρέπονται σε χώρους βίας και ανομίας. Και θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι τα ξέρετε όλοι σας και που όλοι μαζί οφείλουμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα βασικότερα από αυτά που πρέπει να αλλάξουμε και να τα αλλάξουμε όλοι μαζί.
Γιατί πιστεύω ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους: είναι ο πατριωτισμός που έχουμε όλοι οι Έλληνες, είναι η πατρίδα μας που είναι μια σταθερή αναφορά, η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους, παρά διχασμένους.
Κυρίες και κύριοι, αντιλαμβάνεστε ότι με την νέα διοίκηση της Ένωσης Περιφερειών, ως υπουργός των Εσωτερικών, θα έχουμε στενότατη συνεργασία. Οι Περιφερειάρχες έχουν στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έχουμε θεσμοθετήσει την σε τακτά χρονικά διαστήματα συνεδρίαση των Περιφερειαρχών υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων.
Θα συνεχίσουμε έτσι γιατί πιστεύω ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.
Προκαταβολικά συγχαρητήρια στους κυρίους και τις κυρίες που θα εκλεγούν σήμερα και σε όσους αναλάβουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τύχη της Ένωσης Περιφερειών.
Σας ευχαριστώ πολύ».