Υγεία

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τέσσερα σχολεία λόγω κρουσμάτων ψώρας

Έκλεισαν για απολύμανση τέσσερα σχολεία στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

Νέα κρούσματα ψώρας εντοπίστηκαν σε μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι αρχές να βάλουν λουκέτο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να προχωρήσουν άμεσα σε εργασίες απολύμανσης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο περιστατικό που εντοπίζεται σε σχολείο της Θεσσαλονίκης μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών.

Ευτυχώς, όλα αντιμετωπίστηκαν εν τη γεννέσει τους και χωρίς να προκληθεί κάποια μετάδοση ή εξάπλωση του μικροβίου, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, να τονίζει στο ethnos.gr ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα παιδιά κόλλησαν ψώρα από το σπίτι τους και όχι από το σχολείο όπου φοιτούσαν.

Το νέο περιστατικό ψώρας εντοπίστηκε σε δύο παιδάκια (ένα του Δημοτικού κι ένα του Νηπιαγωγείου), τα οποία είναι αδελφάκια και φοιτούν σε σχολεία που στεγάζονται σε σχολικό συγκρότημα του Ευόσμου. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα συστεγάζονται πέντε σχολεία, τρία Δημοτικά και δύο Νηπιαγωγεία (5ο, 8ο και 20ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου και 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου).

Μόλις έγιναν αντιληπτά τα κρούσματα ψώρας την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, πήρε απόφαση να βάλει λουκέτο μέχρι και την Παρασκευή στα τέσσερα από τα πέντε σχολεία (5ο και 8ο Δημοτικά και 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία), προκειμένου να γίνουν εργασίες απολύμανσης, ενώ το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα αλλά σε άλλο χώρο, θα κλείσει μόνο την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου για απολύμανση.

«Η απολύμανση γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους, αφού οι γιατροί μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης. Άρα δεν υπάρχει και κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού και ο δήμαρχος έκλεισε τα σχολεία μόνο προληπτικά. Τα συγκεκριμένα κρούσματα ψώρας χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως μεμονωμένα περιστατικά. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μαθητές κόλλησαν ψώρα από το σπίτι τους και όχι από το σχολικό περιβάλλον», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κόπτσης.

Τα προηγούμενα κρούσματα

Πριν από περίπου τρεις μήνες περιστατικά ψώρας εμφανίστηκαν και σε δύο μαθητές στην Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού. Ο ένας από αυτούς φοιτούσε στο Γυμνάσιο και ο άλλος στο Λύκειο της Επανομής. Οι μαθητές έμειναν στο σπίτι τους για δύο μέρες και στα σχολεία έγινε απολύμανση για προληπτικούς λόγους. Το περιστατικό έληξε, χωρίς να προσβληθεί από ψώρα κάποιος άλλος μαθητής των σχολείων.

Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο από ψώρα προσβλήθηκε και ένας μαθητής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας έγινε εφαρμογή ειδικής λοσιόν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους, ενώ στο κτίριο έγινε καθαρισμός και αποπαρασίτωση. Τότε πολλοί μαθητές είχαν εξεταστεί στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων της Θεσσαλονίκης, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο άλλο κρούσμα.

Τι είναι η ψώρα

Η ψώρα είναι μεταδοτική παρασιτική νόσος του δέρματος από το άκαρι της ψώρας. Τα πιο συχνά συμπτώματά της είναι η έντονη φαγούρα και το κόκκινο εξάνθημα. Περιστασιακά μπορεί να είναι ορατές μικρές σήραγγες στο δέρμα. Στην πρώτη μόλυνση το προσβληθέν άτομο θα αναπτύξει συμπτώματα σε διάστημα μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων, ενώ αν επαναμολυνθεί, τα συμπτώματα θα αναπτυχθούν μεταξύ 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι καρποί, ανάμεσα στα δάκτυλα ή στη γραμμή της μέσης. Το κεφάλι μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο στα παιδιά. Η φαγούρα είναι εντονότερη το βράδυ. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος και επιπλέον βακτηριακή λοίμωξη.

Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο πρόσωπο (τουλάχιστον 10 λεπτά), όπως και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Περιβάλλοντα συνωστισμού, όπως σχολεία και φυλακές, αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης.

Άρθρο του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Στο ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

COVID-19 : Οδηγίες και μέτρα πρόληψης Οδοντιατρικών προβλημάτων

ΕΟΦ: Αναθεωρημένος κατάλογος εγκεκριμένων self test

@dmin

Νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα