Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των rapid test με παρατράγουδα

Από τις 10:00 το πρωί ξεκίνησαν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να πραγματοποιούν rapid τεστ στη νέα παραλία, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές που ξεπέρασαν ακόμα και το 1,5 χιλιόμετρο νωρίς το μεσημέρι.

Μέχρι και τις 18:30 το απόγευμα διενεργήθηκαν 3.100 τεστ, εκ των οποίων τα 210 είναι θετικά, περίπου δηλαδή το 6,8%.

Η διαδικασία των rapid test, ολοκληρώθηκε μια ώρα νωρίτερα, από την προγραμματισμένη, γεγονός που προκάλεσε ένταση και εκνευρισμό στους παριστάμενους.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί́, οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνταν μέχρι τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, λίγο πριν τις 19:00, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας ξεκινήσαν να τους ενημερώνουν πως η διαδικασία επρόκειτο να σταματήσει.

Αυτό είχε ως επακόλουθο, πολίτες που περίμεναν στη σειρά́ να διαμαρτύρονται, καθώς ενώ προσήλθαν για να κάνουν το τεστ δείχνοντας  υπευθυνότητα και η διαδικασία σταμάτησε μια ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη.

Οι πολίτες κατήγγειλαν πως όταν ζητήσαν κάποιον αρμόδιο υπεύθυνο να τους ενημερώσει για τον λόγο της διακοπής της διαδικασίας, που, δεν εμφανίστηκε κανείς.

Τι είναι τα Rapid Test

Πρόκειται για φθηνά και εύχρηστα τεστ, τα οποία το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε ως λύση για την γρήγορη επιδημιολογική διερεύνηση κρουσμάτων με λοίμωξη Covid-19, σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων έλαβαν επείγουσα έγκριση (fast track) από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) τον περασμένο Μάϊο και κανονική έγκριση κυκλοφορίας από τον ίδιο οργανισμό, στα μέσα Αυγούστου.  Κοστίζουν μόλις 5,15 δολάρια και σε 15 λεπτά βγάζουν τη διάγνωση για τον ιό.

Αντίθετα από τον μοριακό έλεγχο που ανιχνεύει το DNA του κορονοϊού, το νέο διαγνωστικό τεστ αντιγόνων εντοπίζει ιογενείς πρωτεΐνες, ή αντιγόνα του SARS-CoV-2, του ιού δηλαδή, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Για την επαλήθευση του θετικού αποτελέσματος, ωστόσο, απαιτείται επανάληψη της εξέτασης του δείγματος, με την πλέον αξιόπιστη μοριακή εξέταση (PCR), καθώς τα τεστ αυτά εμφανίζουν συχνά ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την αξιοπιστία αυτών των τεστ, έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος. Σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ.

“Σχετικά με την ευαισθησία τους, όταν συγκρίνονται με τα μοριακά, φαίνεται ότι υστερούν περίπου σε ποσοστό 5%-8%. Η πλειοψηφία ωστόσο αυτών που υστερούν, που έχουν διαφορές, φαίνεται ότι αποτελούν παλιές ή και μη μεταδοτικές φορίες (σ.σ. σε ασυμπτωματικούς φορείς που δεν μεταδίδουν τη νόσο). Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να εκτελούνται και να ερμηνεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό”, ανέφερε συγκεκριμένα ο  καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ας δούμε τι είχε πει για τα rapid test ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του στις 16 Μαϊου 2020 στο παρακάτω video:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική

Ioannis Terzakis

Τροχαία: Όλα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την περίοδο εορτασμού της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας

@dmin

Θεσσαλονίκη: Στην μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα