Το αδιαχώρητο επικρατεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημερεύει σήμερα.
Ασθενείς σχηματίζουν ουρές στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπου έχουν στηθεί σκηνές στους εξωτερικούς χώρους, όπως στο ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.
Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το Thesstoday.gr.
Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.
Η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών κρίθηκε απαραίτητη κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών ενώ ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.
Διαβαλκανικό – Μεγάλη προσέλευση από το πρωί
Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, παρουσία και του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια, σε εφημερία βρίσκεται σήμερα και το Διαβαλκανικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με την προσέλευση στα επείγοντα να είναι μεγάλη από νωρίς το πρωί.
Στο νοσοκομείο φτάνουν κυρίως ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους έχουν πυρετό και δύσπνοια.
Παράλληλα προσέρχονται και ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως ο έλεγχος βηματοδότη, γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη, άτομα με σπασμένα άκρα, χειρουργεία κλπ. Οι συνοδοί των τελευταίων περιμένουν έξω.
Με τον βραχνά του υψηλού ιϊκού φορτίου να πνίγει την πόλη, οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φοβισμένοι. Όσοι περιμένουν στα επείγοντα, τηρούν τις αποστάσεις, φορούν μάσκα, κάποιοι φορούν και γάντια (τα οποία απαγορεύονται όμως εντός της κλινικής καθότι δεν απολυμαίνονται), και συνεργάζονται με τις υποδείξεις του υγειονομικού προσωπικού.
Η συνεργασία του νοσοκομείου με το δημόσιο αναμένεται να συνεχιστεί, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ασφυκτιούν από τη σωρεία κρουσμάτων κορωνοϊού και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, όπως μας αναφέρουν οι υπεύθυνοι, καθότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ευμετάβλητη.
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τα «οξυμένα προβλήματα» των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών, για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, τονίζοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας «καταρρέει».
Νωρίτερα η πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης τόνισε πως στα νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις ειδικευομένων σε ορισμένα τμήματα, ενώ και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ κατήγγειλε ότι «όλες οι περιβόητες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».
Σκέψεις να γίνει το Βελλίδειο κέντρο νοσηλείας
Στις εφεδρείες του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας συγκαταλέγεται και η μετατροπή του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη σε κέντρο νοσηλείας covid, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN.
Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.